Как да вляза във форма преди празниците

- съвети

До Коледа остават три седмици и вече сигурно сте планирали кога и с кого ще празнувате. Задават се фирмени коледни партита, срещи с близки и далечни роднини, купони с приятели – искате да изглеждате добре. Решението да свалите повечко килограми за кратък срок е екстремно и неразумно в здравословно отношение. Дори да има ефект, ще сте толкова измъчени, гладни и раздразнителни като дойдат празничните дни, че коледното настроение ще избяга с писъци от вас.

Предлагаме ви няколко съвета, с които може да не свалите всички излишни килограми, но ще се чувствате добре в кожата си и по празниците, и след това.

1. Не си поставяйте нереалистични цели

Сигурно има вълшебно хапче, с което да отслабнете 10 килограма за един месец, но няма вълшебно хапче, което да ви възстанови разклатеното здраве. До Коледа имате даже по-малко от месец, поставете си реална цел. Например – да намалите обиколките си с по един до два сантиметра. Възможно е, ако сте упорити и се захванете още днес.

2. Направете си режим на хранене

Сутрин пийте чаша топла вода с лимон на гладно. Можете да добавите и джинджифил.

След това закусвайте – задължително закусвайте. Мюсли, препечена филийка с масло и сирене и/или варено яйце.

За междинно хранене хапнете ябълка.

На обяд яжте супа или салата и основно ястие. Не прекалявайте с хляба – една до две филийки са достатъчни.

За междинна закуска хапнете шепа бадеми.

Вечеряйте салата, зеленчуци на скара или кисело мляко. Никакъв хляб!

И пийте вода, много вода.

Ако между тези похапвания отново изпитате глад – яжте мандарини и портокали.

3. Правете си разтоварващи дни

По принцип е хубаво да си правите по един разтоварващ ден седмично. По време на празниците се очаква да хапвате и пийвате повечко, затова трите седмици преди тях спокойно можете да си правите по два разтоварващи дни седмично. Два – три седмици след празниците пак можете да се върнете на този режим.

4. Спортувайте

Намаляването на обиколките не става само с балансирано хранене или с по-драстична диета. Трябва да се движите. Най-добре е да се консултирате с фитнес инструктор. Нека той ви предложи програма за стягане и поддържане на добра форма. Ако не обичате да ходите на фитнес, кажете му, че предпочитате да тренирате у дома, за да може да подбере подходящите упражнения.

Спазвайте плана за действие, който сте си начертали и до празниците тялото ви ще е по-стегнато, а вие самите ще се чувствате свежи и изпълнени с енергия. Най-хубавото е, че ще сте посвикнали с по-здравословния режим и няма да се отпуснете и да прекалявате толкова на празничната трапеза.

Не отлагайте. Действайте!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top