Какво се случва, когато спрете да пиете

алкохол

Нормално е да изпиете чаша или две вино за деня – на обяд или на вечеря – и от време на време да се черпите с 50 до 100 грама качествен концентрат – хубаво уиски например. Но често пъти консумацията на алкохол излиза извън тези здравословни рамки. Купонясвате и пийвате здраво, задават се поредица от празници с тежки вина и ракии, приятели се прибират от чужбина, получавате повишение – все се намират поводи за поливане. На другия ден страдате от обичайния махмурлук, после ви минава, забравяте и продължавате в същия дух. Нездравословното пиене все още не значи, че сте алкохолик, но в името на черния ви дроб, добре е да правите поне едномесечни почивки, в които не близвате алкохол.

Добра идея е например да се въздържате от пиене на каквито и да било алкохолни напитки един месец преди коледните и новогодишни празници и един месец след тях. Какво толкова може да стане за толкова кратко време?

 спиране на алкохола

Спите по-добре

Може да ви се струва, че спите като къпан след няколко чашки, но това не е съвсем така. Вярно, алкохолът улеснява изпадането ви в дълбок сън, но не ви позволява да се задържите дълго в него. Съответно, мозъкът и тялото ви не си почиват пълноценно и се събуждате с усещане за отпадналост и умора.

Едно от първите неща, които ще ви направят впечатление след като спрете да пиете е, че се наспивате по-добре, събуждате се по-лесно и сутрин се чувствате отпочинали и заредени с енергия.

Изглеждате по-добре

Алкохолът действа дехидратиращо и когато често прекалявате с него, кожата ви загрубява, изглежда захабена и безжизнена. След като спрете да пиете това започва да се променя и до четвъртата седмица тя възвръща свежия си, здрав вид.

спиране на алкохола 2

Отслабвате

Мъжете губят значителна част от мазнините, натрупани около корема, което помага за регулиране производството на кортизол и инсулин. Това понижава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Добре е да знаете обаче, че понякога въздържането от алкохол се компенсира с желание за сладко. Не се поддавайте на изкушението. Ако непрекънато ви се иска да ядете нещо сладко, наблегнете на плодовете (и то с по-нисък гликемичен индекс).

Черният дроб възвръща здравето си

Повишената консумация на алкохол може да доведе до затлъстяване на черния дроб, което пък може да предизвика куп много по-сериозни здравословни проблеми. Четири до шест седмици след като спрете да пиете черният дроб се връща към нормалното си състояние.

Освен всички тези промени, ще усетите и как концентрацията ви се подобрява, умът ви е бърз и бистър и по-рядко се чувствате потиснати.

Заслужава си да си дадете поне месец почивка от пиенето на алкохол, не мислите ли?

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top