Бета глюканите

- каква е ползата от тях?

Бета глюканите нашумяха много през последните години. Те все по-често се срещат сред съставките на различните хранителни добавки и обещават сериозни ползи за здравето.

Защо да приемате бета глюкани?

Бета глюканите влияят стимулиращо на имунната система. Те ускоряват съзряването на имунокомпетентните клетки и удължават живота им. Прикрепват се към макрофагите и ги правят по-активни в откриването и унищожаването на патогените. Намесват се в производството на цитокини и активират Т-клетките. Важно тяхно предимство е, че по-скоро повишават работоспособността на имунната система, а не усилват ненужно имунната реакция на организма. Смята се, че проявяват антитуморно действие, което се обяснява с характерните им имуностимулиращи свойства и с антиоксидантната им сила.

Бета глюканите са полезни както за специфичния, така и за неспецифичния имунитет. Те подкрепят имунната защита срещу вирусите, бактериите, гъбите и паразитите. Това ги прави добро средство за помощ, когато усетите първите признаци на вирусна инфекция и грип.

Сред разностранните ползи от приема на бета глюкани са релаксиращото действие при физическо и психическо напрежение и стрес; намаляване нивата на лошия холестерол; контролът на кръвната захар и инсулиновата резистентност; протекцията на сърдечносъдовата система и кръвообращението; регулиране работата на стомаха и др.

Какво представляват бета глюканите?

Бета глюканите са полизахариди и спадат към голямото семейство на фибрите, по-точно – към разтворимите фибри. Изолират се от клетъчните мембрани на някои видове дрожди, има ги в гъбите и зърнените храни.

В червата те се превръщат във фин гел, който забавя усвояването на хранителните вещества и така повлиява както количеството на холестерола, така и нивата на глюкозата в кръвта. В същото време създават усещане за ситост и намаляват приеманата храна (а с това и приеманите калории). Това води до естествено регулиране и контрол на теглото. Бета глюканите имат пребиотични свойства и стимулират развитието на чревната флора. Така – опосредствано –  чрез нея осигуряват стабилизирането на имунитета.

Смята се, че приемът на поне 3 г бета глюкани дневно с източник пълнозърнест овес и/или ечемик и продукти от тях понижава високите нива на холестерол с между 5 и 8%.

Може ли бета глюканите да ви навредят?

В САЩ, Япония и Европейския съюз бета глюканите са разрешени като безвредна хранителна добавка. Въпреки това те могат да се окажат опасни за хора със свръхактивна имунна система и установени автоимунни заболявания, възпалителни болести на червата и др. Много внимателни трябва да сте с тях, ако страдате от хипогликемия или приемате медикаменти за намаляване нивата на кръвната захар.

В тези случаи е най-добре да се консултирате с лекуващия си лекар дали, как и в каква доза хранителни добавки с бета глюкани да приемате.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top