Какво е L-теанин

и с какво е полезен за организма?

L-теанинът е една от съставките, които осигуряват почти уникалното въздействие на зеления чай върху човешкия организъм. Той е аминокиселина и много прилича по структурата си на глутамина и на свързаните с него GABA и глутамат – важни за работата на мозъка и нервната система невротрансмитери. Това му позволява да преминава кръвно-мозъчната бариера и да осигурява състояние, подобно на това при медитация – спокойно и отпуснато, но в същото време с повишена изостреност и сила на ума.

L-theanine и чаят

L-theanine придава характерния умами вкус на зеления чай. В зелените листа той достига до половината от всички аминокиселини, а умами вкусът се смята за техен маркер. Разбира се, L-теанин е имало открай време в чаеното растение Camellia sinensis, но е изолиран за пръв път през 1949 година. Намира се – малко или повече – във всички видове чай. Среща се и в някои видове гъби.

Концентрацията му в сухия чай зависи от начина на отглеждане, от времето на прибиране на реколтата и от последващата преработка. Затова за най-богати на L-theanine се смятат зелените чайове, които почти не ферментират. Безспорен лидер в това отношение е матча, който представлява стрити на прах цели листенца.

В сухите листа аминокиселината е от 0,9 до 3,1%. В чаша зелен чай от 200 мл, приготвен с 2,5 г дрога, L-theanine достига от 25 до 60 мг. Затова специалистите препоръчват консумацията на поне 4 чашки зелен чай дневно.

Смята се, че точно на L-теанина чаят дължи голяма част от положителните си характеристики. Той омекотява влиянието на кофеина в чаената напитка и увеличава времето му на действие. Минимизира недостатъците му като привикване и превъзбуда, последвана от изтощение.

L-theanine и мозъкът

40тина минути след като е приет, L-теанинът прониква през кръвно-мозъчната бариера. Въздейства върху невроните, които отговарят за процесите на възбуждане и задържане и върху клетките, които реализират мозъчния обмен. Остава активен почти 5 часа.

Той участва в синтеза на GABA и така се включва в регулаторния механизъм на хормоните на щастието и удоволствието – допамин и серотонин.

Множеството изследвания върху действието на L-теанина доказват засилване на мозъчната активност в алфа честотната лента. Мозъкът излъчва алфа вълни, когато е релаксиран, спокоен, но бодър. Познавачите твърдят, че това е състоянието, което човек достига след усилена медитация.

Ползи от приема на L-теанин

  • Той облекчава умората, стреса и тревожността, при това без да причинява сънливост.
  • Повишава способността за концентрация при решаване на сложни задачи и вниманието, подобрява паметта и способността за учене.
  • Стабилизира имунната система, противопоставя се на възпаленията на горните дихателни пътища и червата.
  • Смята се, че подобрява устойчивостта на ракови заболявания, подобрява поносимостта на химиотерапията и повишава преживяемостта.
  • Подобрява контрола върху кръвното налягане.
  • Осигурява по-качествен сън, особено впечатляващи са резултатите при деца, страдащи от хиперактивност и дефицит на вниманието.
  • Обнадеждаващи са резултатите от изследвания при депресия, шизофрения, други психични заболявания и невро-дегенеративни болести.

Има и синтетичен L-теанин. Той се произвежда от глутамат. Ако на етикета е посочен много висок процент чистота на L-теанина – дори до 99% – става дума за произведен по химичен път продукт.

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top