Какво е здравето

- емоционално и физическо

Този въпрос изглежда много прост, докато не се замислите – здравето е липсата на болест. Но замислете се! Колко пъти ви се случва да сте видимо здрави, изследванията ви и лекарският преглед да твърдят, че сте здрави, а вие да се чувствате зле – слаби, апатични, без енергия.

Дали здравето е отсъствие на болест, или способност за качествен живот?

Световната здравна организация (СЗО) още през 1948 година дава следната дефиниция: „Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или немощ.“

По-широко погледнато, е така. Дори да не сте болни, ако нещо куца в общуването ви с околните, имате проблеми в работата, които не ви дават покой, или наскоро сте загубили близък, липсата на болест не ви кара да се чувствате добре, удовлетворени и жизнени. Но така определено, здравето лесно може да се превърне в основна цел на съществуването ни, което изключително ще обедни живота.

През 1986 година СЗО разшири определението си и то вече се разглежда като „степента, в която даден индивид или група е в състояние да реализира стремежите си и да задоволи нуждите си, да промени или да се адаптира към околната среда. Здравето е ресурс за ежедневието, а не цел на живота“.

Така то вече се разглежда като способността на човек да:

  • поддържа вътрешното си равновесие (хомеостазата);
  • да се адаптира и да остава в баланс с външната си среда;
  • да усвоява умения и поведения, които му помагат да води устойчив и независим живот, подчинен на поставените цели.

Човек може да се научи да е здрав

Това е прекият извод от казаното по-горе. Човек може да се научи да е здрав, да пази здравето си и да го подобрява, да има добро качество на живот. Така пациентът със старателно контролиран диабет има качеството на живот на здравите. Същото се случва с хората, които стриктно държат под контрол кръвното си налягане и холестерола и т. н.

Тук е мястото да споменем и така наречения здравословен начин на живот. В повечето случаи всеки влага в това понятие собствен смисъл. Но като цяло можем да приемем, че за всеки от нас здравословният начин на живот е този, който ни позволява да постигаме физическо и психическо благополучие.

Човешкото здраве от медицинска гледна точка

Определено има разлика в общото и в медицинското разбиране за здраве. За медицината отговорът на въпроса, дали сте здрави, се определя от стойностите на жизнените ви показатели. Референтните стойности се различават за различните възрасти и по пол, но така или иначе се фиксират с конкретни числа, уточнени с методите на статистиката. Например, ако сте жена около тридесетте, вашите показатели за кръвно налягане, нива на холестерол, пулс и т. н. ще са доста по-различни от тези на мъж на около 60. Но ако те са в нормата за съответната възрастова група и пол, и двамата ще сте здрави.

В същото време дори личният опит на всеки от нас доказва, че начинът на живот има пряка връзка с всички жизнени показатели. Храненето, физическата тренираност, пълноценният и достатъчен като време и качество сън повлияват благотворно работата на всички жизнени системи и ни правят по-здрави. Така се оказва, че хора на около 50-60, които са били активни през по-голямата част от живота си и са подбирали храната си, имат по-добри жизнени показатели от 40 годишните, които никога не са тренирали и бързата храна е основното им меню.

Вие как се отнасяте към вашето здраве? Като към даденост, или като към безценен ресурс, за който трябва да се грижите и който трябва да развивате, за да постигнете целите си и желаното качество на живот?

Прочетете още:

„Психическо и емоционално здраве – що е то и трябва ли да се грижим за него?“
„Психическо и емоционално здраве – как да се грижим за него?“
„Психическо и емоционално здраве – рискови фактори и кога е необходимо да се грижим за него?“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top