Каква е ролята на парабените

- и защо не бива да ги има в козметиката ви?

Знаете ли какво са парабените? Нещо вредно, вероятно, щом производителите на козметика дори в рекламите не пропускат да споменат, че ги няма в продуктите им.
Парабените са синтетични консерванти
Сами по себе си това са вещества, които имат силно противомикробно и противогъбично действие и се откриват в някои растения.
В козметиката, храните и лекарствата вече почти сто години се влагат синтетични парабени, получени от петрол. Те са естери на пара-хидроксибензоената киселина, която дава името им. Най-популярни са етилпарабенът (Е214), метилпарабенът (Е218), пропилпарабенът (Е216). Евтини са, нямат аромат, вкус и цвят. Незабележими са в продуктите и удължават значително срока им на годност, като пресичат ензимната активност на съставките в тях.
Тук възниква и първото съмнение, защото какъв е смисълът кремът да е траен, ако парабените правят полезните натурални съставки в него неактивни?
parabeni_1
Вредни ли са парабените
В края на миналия век започват да се появяват мнения, че те имат характеристики, които ги сближават с естрогена (женски полов хормон) и това може да е опасно. През 2004 английска молекулярна микробиоложка открива в проби от тумори на млечната жлеза естерна форма на консервантите. При това повече от половината се падат на горната външна част на гърдата – до мишницата. Тя прави извода, че парабените вероятно са проникнали в тъканта от продуктите, нанасяни при хигиенните грижи за подмишниците. Смята, че дори и да не са предизвикали рака, определено имат отношение към него.
Завихрят се люти спорове. Едни  твърдят, че естерите на пара-хидроксибензоената киселина са напълно безвредни в прилаганите концентрации и подобни изследвания не са достатъчно убедителни и коректни. Други, че те увреждат ДНК и спермогенезата при мъжете, пречат на нормалното развитие на подрастващите,  на ензимната активност при обмяната и най-невинните им прояви са нежелани алергични реакции.
Истината е, че липсват категорични доказателства както в подкрепа на едните, така и на другите. Въпреки това в Европа вече е в действие политика за ограничаване на влагането на парабени в козметиката.
 
parabeni
Какво стои зад надписите „без парабени“
Козметичните компании бързо превърнаха страховете на потребителите в доходоносно маркетингово средство. Когато на опаковката стои „без парабени“ стоката става предпочитана.
Ако мислим трезво – дори и да ги няма точно тях, в продуктите остават множество други химикали с неясно или откровено вредно действие. Всъщност – няма начин в изделия с десетки съставки да не се влагат консерванти. Натуралните, като екстракти и етерични масла от билки и плодове, са доста скъпи и неравностойни на парабените. Те са характерни за сертифицираната био-козметика, която е по-скъпа и има по-къс срок на годност от конвенционалната.
В конвенционалната парабените се заместват от нови консерванти, някои от тях не съвсем добре проучени. От друга страна – не е ясно как ни влияят дори безвредните вещества, когато са във взаимодействие с цял букет активни съставки.
Как да избирате своята козметика
Ако имате възможност, най-добре се доверявайте на сертифицирана биокозметика със знака на някоя от утвърдените сертифициращи компании.
Ако не – четете внимателно етикетите и обръщайте особено внимание на съставките. Имайте предвид, че ако все пак допускате да има парабени във вашата козметика, то нека да са в тази, която бързо отмивате – почистващи средства, шампоани. Кремовете, лосионите за тяло, фотозащитните продукти, дезодорантите, декоративната козметика и всичко, което остава дълго върху кожата ви, нека е без тях. Избягвайте ги и в пастите за зъби.
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top