Какаовото масло

– вкусно за храна и възраждащо за кожата

Какаовото масло се получава след студено пресоване на сурови какаови зърна. Това запазва в максимална степен полезните им съставки. Има светложълт цвят, приятен аромат и характерен шоколадов вкус. Твърдо е и се топи при около 34-38° С – при телесна температура. Богатото му антиоксидантно съдържание го пази от гранясване и му осигурява много висока трайност – от 2 до 5 години според качеството и начина на съхранение. На негова база се произвежда шоколад, какао на прах, козметични продукти и т. н.
Съдържа две трети наситени и една трета ненаситени мастни киселини.
Кулинарна употреба
Няма начин, ако обичате шоколад и какао, да не намерите място в кухнята си на натуралното какаово масло. С него можете да обогатите различни десерти или да го добавите към любимите смутита и шейкове на децата. А сладоледът ще стане неустоим само с няколко капки, добавени докато го разбърквате.
С негова помощ направете торти, фъчове, бонбони и домашен шоколад или здравословни барчета с невероятен аромат и вкус.
cocoa
Козметични ползи
Какаовото масло се разтопява върху кожата и попива бързо. Има отлични овлажняващи свойства. Подхранва я със специфичните си фитосъставки; съдейства за предпазване от стрии и изглажда вече появилите се. Използвайте го след къпане и то ще направи кожата ви мека като кадифе, ще повиши нейната еластичност, ще върне блясъка ѝ.  Антиоксидантите в него ще забавят стареенето. Достатъчно е да го разтриете с ръце и да го нанесете внимателно, с леки масажни движения.
Добър е ефектът, ако го използвате върху зоните, склонни към набръчкване – около очите и устните, върху шията.
Препоръчително е при зряла, суха и/или чувствителна кожа. Можете да го използвате за облекчаване на кожни проблеми.
Притежава слаб слънцезащитен фактор и улеснява получаването на тен. Ако го нанесете върху тялото си след плаж, ще омекоти и успокои прегрятата и раздразнена от слънчевите лъчи кожа. Влага се в козметични продукти – кремове, антицелулитни формули, бои за коса и т. н.
 
Ароматерапия и масаж
Уханието на какаовото масло повлиява настроението, релаксира нервната система, подтиква синтеза на хормоните на щастието.
Масажите осигуряват бързо проникване на маслото в тялото. Те подкрепят процесите на детоксикация. Активират изгарянето на подкожната мазнина, успокояват напрежението в мускулите.
Някои от свойствата си какаовото масло дължи на богатото си съдържание на полифеноли и по-специално на CMP. Това вещество има отношение към потискането синтеза на имуноглобулина, който усилва проявите на астма и различните форми на дерматит. Антиоксидантите пазят клетките от израждане и се противопоставят на мутациите в тях.
Ще различите нерафинираното от рафинираното масло по това, че последното омеква при по-ниска температура, бяло е и е почти без мирис.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top