Какаови зърна

- ползи от тях

Когато чуете за какаови зърна, веднага се сещате за шоколад и за нищо друго освен шоколад, нали? Всъщност, какаовите зърна съдържат в себе си над 300 полезни за здравето съединения: фенилетиламин, теобромин, полифеноли. В състава им влизат още множество витамини и минерали. Богати са на калий и мед, които са важни за здравето на сърдечно-съдовата система, а също и на желязо.

Не, това не значи, че яденето на шоколад в големи количества е полезно. Но можете да включите какаови зърна в диетата си. Те се продават в магазините за здравословни храни. (Хапването на черен шоколад със 70% съдържание на какао също се брои.)

Какви по-точно ще са ползите ви от това?

Какаовите зърна действат като антидепресант

В тях има допамин, фенилетиламин и серотонин – все вещества, които се използват в медицината за насърчаване на доброто настроение и са важни за стабилното психично здраве. Инхибиторите, които се съдържат в какаовите зърна пък помагат за по-дългото запазване на количеството допамин и серотонин в кръвта. Това облекчава страдащите от депресия и им позволява да се чувстват по-добре.

 Какаови зърна

Смята се, че какаовите зърна са отличен източник на антиоксиданти

Според изследванията в тях има три пъти повече антиоксиданти отколкото в зеления чай и два пъти повече отколкото в червеното вино.

Какаови зърна като превенция срещу сърдечно-съдови заболявания

Правени са изследвания, според които полифенолите в какаовите зърна значително намаляват кръвното налягане. В тях се съдържа и магнезий, който допринася за здравето на сърцето. Той играе роля в намаляването на риска от кръвни съсиреци, което означава по-малък риск от инфаркт или инсулт.

Какаовите зърна дават енергия

Те намаляват тревожността, но не ви успиват и не ви правят апатични. Напротив. Действието на една чаша какао е като действието на една чаша кафе, само дето е по-меко и приятно.

Напоследък приемането на какаови зърна е модерно, защото се смята, че те са страхотно средство за отслбаване. Дали това е така ще разберете от следващата ни статия. Междувременно – не подценявайте това, което вече сте научили за тях и ги включете в ежедневното си меню.

Прочетете още:

Екстракт от зелено кафе – помага ли при отслабване

Видове супер храни
Кедрови ядки

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top