Кайсиево масло

- за какво се използва
Кайсиево масло

Кайсиевото масло се прави от ядките на кайсиите. За предпочитане е да е добито по метода студено пресоване, защото тогава запазва всичките полезни свойства на растението. То обикновено е със светложълт цвят. Колко наситен ще е той зависи от сорта на плода и от начина на извличане на маслото. Базовото масло от кайсиеви ядки прилича доста на бадемовото масло по свойства и начин на приложение.

На пазара ще намерите два вида кайсиево масло: подходящо само за козметична употреба и подходящо за готвене – то има богат, плътен вкус и е много добра съставка за сладкиши.

Какви свойства притежава маслото от кайсиеви ядки

  • противовъзпалителни;
  • антибактериални;
  • успокояващи;
  • антисептични.

Ползи за здравето и красотата от употребата на кайсиево масло

Здрава и красива кожа – употребата на кайсиево масло се препоръчва на хора с чувствителна, раздразнена или суха кожа. То действа успокояващо, овлажняващо, прониква дълбоко в кожата, успокоява я и я прави мека и гладка.

Мажете тялото си с кайсиево масло след къпане, то ще ви помогне да задържите по-дълго влагата в кожата си. Освен това е леко, няма да се чувствате мазни или мръсни.

Масажи – искайте, когато ви правят масаж, да е с кайсиево масло. Може да се комбинира с различни билки – ще помогне на кожата ви да усвои повече полезни вещества от тях.

Кайсиево масло

Здрава и блестяща коса – правете си маска за коса с кайсиево масло. То овлажнява скалпа, подхранва косата и прави косъма лъскав и здрав, без да го омазнява. Препоръчва се на дамите с буйна и непокорна коса, защото я прави мека и улеснява разресването.

Свежа и млада кожа около очите – използвайте масло от кайсиеви ядки, за да намалите тъмните кръгове под очите си и да се преборите с подпухването. Според някои тестове, редовната му употреба може да намали появата на фини бръчици около очите.

Младо лице – смята се, че маските с кайсиево масло помагат да се забавят процесите на стареене и подобряват тонуса на кожата на лицето.

Важно! Има вероятност маслото да запуши порите, леко комедоногенно е, затова не го ползвайте, ако сте предразположени или страдате от акне.

Можете да потърсите козметични продукти, в състава на които влиза масло от кайсиеви ядки или да си купите само него и да си правите домашни маски, тонери и ексфолианти.

Прочетете още:
Етерични масла за добър сън
Масла за защита от слънцето
Етерични масла за мъже

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top