Интуитивно хранене

- какво знаете за него?

Килограми в повече, диети, повишена физическа активност, чудотворни хапчета за отслабване – това са колкото банални, толкова и болезнени за много хора теми. Особено след коледните и новогодишни празници те са в устата и умовете на почти всички. Но струва ли си да отслабвате на всяка цена?
Оглеждате се критично, не се харесвате, не обичате тялото си, което е толкова далече от  приеманите за красиви манекенски форми. Но рестриктивните диети, продуктите на фармацевтиката и изтощителните физически упражнения рядко водят до траен успех. Да не говорим, че понякога резултатът е увреден метаболизъм и здраве.
Алтернативата – интуитивно хранене
Не гладувайте, не се измъчвайте с натрапчиви мисли за сваляне на килограми и броене на калории, зарежете хапчетата за отслабване. Постарайте се да приемете тялото си такова, каквото е. Обичайте го. Почувствайте се добре в него. В болшинството случаи телесното тегло е генетично предопределено. Ако близките ви са пълни, няма как вие да сте слаби.
Вслушвайте се в желанията и потребностите на организма си. Хапвайте когато, каквото и колкото ви се яде – без да гладувате и без да преяждате. Разбира се – става дума за пълноценна храна, а не за junk food, бонбони, вафли и снаксове.
Учените наричат този тип хранене интуитивно. То се базира на схващането, че тялото добре знае кога от каква храна има нужда и точно от какво количество. Вслушването в сигналите му и следването им гарантира пълноценно хранене, добра обмяна и добро здраве. Те го противопоставят на рестриктивните диети, които често водят до хранителни разстройства (включително анорексия и булимия, използване на храната като заместител и т.н.). Твърдият диетичен контрол повишава силно нивата на стрес и води до психологически проблеми, неприемане на самия себе си и повишена тревожност.
intuitivno_hranene1
Отслабването не е залог за щастие
Ако рекламите на чудотворните продукти, които ви даряват с перфектна фигура и ви осигуряват приказно щастлив живот само защото ги пиете месец-два, бяха верни, пълните мъже и жени вече да са изчезнали! Освен това отслабването само по себе си не ви прави нито по-умни и по-добри, нито по-красиви и по-умели в общуването или пък с променена култура на хранене. Да не говорим, че в действителност рязкото сваляне на килограми оставя грозно увиснала кожа и здравословни проблеми.
Помирението със себе си, доброто настроение и самочувствие носят много повече радост и щастие, отколкото няколкото стопени килограма след полугладно съществуване дни наред, които на всичкото отгоре се връщат веднага, щом спрете диетата. Гъвкавият диетичен контрол на интуитивното хранене ви дава спокойствие и самоувереност. Теглото ви не подскача надолу-нагоре и с времето се уравновесява около генетично зададената ви норма. Чувствате се жизнени и енергични, разхождате се, забавлявате се. Харесвате се и това кара околните да ви харесват.
Тези дни – след празниците – вероятно пак обмисляте как да върнете формата си. Ако става дума за няколко килограма от коледните и новогодишни трапези, може би ще ви помогне разтоварващо гладуване за няколко дни. Но ако ви тормози по-сериозно наднормено тегло, и то не пречи на здравето ви, опитайте този път точно обратното на досегашните си действия. Вместо да обвързвате щастието с отслабването си, опитайте да бъдете щастливи! Теглото с времето ще се намести само.
Прочетете още:
 „5 правила за успешно отслабване“
„Въглехидрати“
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top