Инка бери расте в Южна Америка, в района на Амазонка. Малките, жълто-оранжеви плодове са сладки, с леко киселичък привкус. Действат много освежаващо и са отлична, здравословна алтернатива на рафинираната захар. В нашите дрогерии ще ги намерите изсушени. Похапването им носи безброй ползи за здравето, затова ви препоръчваме да включите инка бери в менюто си.
Възстановява мускулите и стимулира растежа
Инка бери е страшно богато на растителни протеини – 16 на сто от целия му състав, това е повече отколкото пълнозърнестата пшеница. Плодовете на растението помагат на тялото по-лесно да усвоява хранителните вещества и поддържат клетките здрави.
Стимулира имунната система
Инка бери е с много високо съдържание на витамин С. Това е и причината редовната му консумация да намалява риска от вирусни заболявания, да спомага за по-бързото заздравяване на рани, понижаването на холестерола и увеличаването на клетъчната активност.
Има положителен ефект върху здравето на очите, растежа и апетита
Причината за това са съдържащите се в него количества витамин А.
Стимулира производството на червени кръвни клетки, важно е за здравето на кожата, ноктите, косата, мускулите и сърцето
Витамините В1, В2, В6 и В12 имат този ефект върху човешкия организъм. А в инка бери има прилични количества от тях.
Действа противовъзпалително
В инка бери се съдържат и биофлавоноиди. Те са с противовъзпалително действие и антиоксидантни свойства.
От значение е за балансираните нива на холестерола
Пектинът, който се намира в инка бери играе именно ролята на балансьор и стабилизира нивата на холестерола.
Започнете да прибавяте инка бери към мюслито, което ядете сутрин за закуска, салатата, правете от него украса за торти и сладкиши или с помощта пасатора го направете на пюре и го хапвайте чисто. Това ще ви обогати с още един вкус и ще ви помогне да се погрижите за здравето си.
Прочетете още: