Индийски живовляк

при проблеми със стомаха и перисталтиката

при проблеми със стомаха и перисталтиката

При стомашно-чревни проблеми, запек или проблеми с теглото, можете да си помогнете с хранителната добавка индийски живовляк. Латинското му име е Plantago Psyllium и е известен по цял свят с богатството си на разтворими фибри – в семената му се намират 10% до 30% влакна.

Фибрите на индийския живовляк се използват в китайската медицина и в индийската аюрведа. С тях се прави профилактика на червата и се помага на организма да се справи с проблеми като запек и диария. В наши дни са проведени редица изследвания, които доказват отличния ефект на псилиума.

Как действат водноразтворимите фибри на индийския живовляк

Когато приемате хранителна добавка индийски живовляк, в червата ви попадат и водно-разтворими и неразтворими влакна. Първите изграждат стените на растението и когато се потопят в течност, увеличават обема си и образуват гел с висока плътност. Към него в организма ви се добавят и неразтворимите влакна, които се съдържат в псилиума. Получава се нещо като желирана смес, която стомашните ензими не могат да смелят. Не я абсорбират и клетъчните мембрани. Тя помага за:

 Живовляк

  • подобряване на перисталтиката;
  • детоксикация на стомашно-чревния тракт – свързва се с натрупалите се отпадни молекули в организма и помага за по-бързото им изхвърляне;
  • подтискане на апетита – фибрите набъбват и създават усещане за ситост, това помага при спазване на диета;
  • борба с диария и запек (констипация) – в първия случай фибрите на псилиума абсорбират излишната вода от червата; те изсушават погълнатата храна и забавят придвижването й; във втория случай желираният клей, който описахме по-горе, стимулира перисталтиката;
  • премахване на газовете – особено при прием на твърде много протеини и малко влакна.

Има ли странични ефекти

При изследванията на действието на индийския живовляк не са открити странични ефекти. Не е регистриран и проблем при комбинацията му с лекарства.

Все пак, не забравяйте, че той ви се предлага като хранителна добавка и не може да замести нито редовното лечение, ако имате нужда от такова, нито пълноценното хранене.

Прочетете още:

7 доказани ползи от хлорелата

Пробиотици
10 храни, подсилващи здравето на мъжа
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top