Имуностимуланти

– вреди и ползи

Имуностимулантите повишават имунната активност, като провокират имунната система да реагира на определена заплаха. Някои от тях, ваксините например, са насочени към конкретни протеини. Затова се наричат специфични имуностимулатори. Други – неспецифични имуностимулатори – въздействат на имунната система като цяло.

Към ваксините често се добавя съединение, наречено адювант. Така се увеличава реакцията на организма към ваксината, т. е. повишава се нейната ефективност.

Специалистите са на различни мнения трябва ли да се използват имуностимуланти или не. Според повечето лекари при грип и настинки, те са абсолютно ненужни, а понякога дори вредни, защото организмът си изработва защита от един вирус, но съпротивителните му сили към всички останали намаляват. Според тях тези препарати, които се продават свободно в аптеките, по-скоро натоварват излишно организма, отколкото да го предпазват.

Добре е да не взимате имуностимуланти без да се посъветвате с лекар. Ако концентрацията им в организма стане твърде висока, следва автоимунна рекация. Тялото започва да атакува имуностимуланта, защото остава с грешното впечатление, че в него се съдържат вредни вещества.

Лекарите предписват имуностимуланти най-често при активни инфекции, за да увеличат съпротивителните сили на организма. Те преценяват количеството, което трябва да приема пациента, така че да провокират организма да атакува инфекциозния агент без да предизвикат автоимунна реакция.

Ако сте здрави, но искате да подсилите организма си и да вземете превантивни мерки против настинки и грип, най-добре е да използвате препарати на билкова основа, както и да балансирате добре менюто си. Повече витамини, червено месо и риба. Хранителните добавки също са добър вариант.

Научете се да слушате тялото си и да му давате това, от което има нужда – витамини, минерали, физическа активност и по-малко стрес. Така няма да ви се налага да ползвате имуностимуланти. Колкото по-малко химия, толкова по-добре.

Прочетете още:
Хранителните добавки 
Предпазване от грип чрез хомеопатия 
5 билки за течащ нос 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top