Имунната система е уязвима през есента

- как да се погрижите за нея?

Имунитетът е способността на организма ефективно да се защитава от болестотворни микроорганизми, които нахлуват в клетките му, размножават се бързо и нарушават функциите му или дори довеждат до смъртта му. Тази способност се осигурява от работата на имунната система.
Имунната система се характеризира с няколко важни особености

  • Чрез различни механизми тя осъществява защитата на организма както от външни нашественици, така и от токсини, отпадни продукти от жизнената му дейност, изродени и/или изхабени и мъртви клетки и т. н.
  • Не може да бъде локализирана на едно точно определено място в тялото. По различно време и при необходимост от осъществяването на защитните ѝ функции се включват различни клетки, тъкани, органи – като сливиците и дори чревната микрофлора.
  • Тя не е веднъж завинаги дадена, развива се и се променя през целия живот. Има едновременно вродени и придобити характеристики и буквално се учи от натрупвания с времето опит.
  • Определяща за здравето на организма е балансираността на имунната система. Когато тя е отслабена, човек става лесна плячка на вируси, бактерии, гъбички и т. н. Когато е прекалено активна, често се обръща срещу собствените си тъкани и органи и се проявяват автоимунни заболявания.

imunitet1
 
Рискови фактори за дисбалансиране на имунната система
Доколко стабилен и ефективен ще е имунитетът ви, зависи от наследствеността. Ако близките ви са болнави или страдат от автоимунно заболяване, твърде вероятно е и вашата имунна система да е проблемна.
Психически и физически претоварвания, преумора и  стрес също дисбалансират защитните сили на тялото ви.
Тежки боледувания или наранявания отслабват имунната система, което води до лесна податливост на организма на инфекции, а те на свой ред подкопават имунитета. Така се затваря порочен кръг, от който трудно се излиза.
Небалансираното хранене с изобилие на мазнини, сол, захар и недостиг на белтъчини, минерали, микроелементи и витамини също я компрометира. Вредят ѝ прекомерните количества алкохол, пушенето, опиатните вещества, безразборният прием на лекарства, обездвижването и наднорменото тегло.
Особено критични за нея са преходните сезони, когато рязко се променят климатичните условия, менюто, физическата активност; засилва се активността на патогенните щамове вируси и бактерии и т. н. Затова през есента трябва да сте особено грижливи към имунитета си.
http://www.dreamstime.com/stock-image-vitamins-word-white-background-fresh-fruits-vegetables-image44045961
Как да поддържате имунната си система
От всички рискови фактори не се поддава на контрол единствено наследствеността. Затова, за да сте здрави и жизнени, най-често е достатъчно да сведете останалите рискове до минимум. Хранете се балансирано, осигурявайте си оптимално физическо натоварване и прекарвайте повече време на открито. Почивайте и спете достатъчно. Пазете здравето си. Правете редовни профилактични прегледи, за да се открият навреме симптомите на сериозни заболявания, които могат да нарушат трайно имунитета ви.
Осигурете си допълнителен прием  на витамини и минерали, подсилете организма си с помощта на продукти, разработени на билкова основа.
Не си назначавайте сами имуностимуланти. Те наистина допринасят за балансиране на имунната система, но при неточен избор и предозиране могат да доведат до автоимунни реакции.
От това как вие самите се грижите за здравето си, зависи как имунната ви система ще се грижи за вас.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top