Имунен отговор

– какво представлява?

Напоследък – вероятно поради пандемията – доста се говори за имунния отговор. Какво представлява той и какво е значението му за здравето ни?

Какво е имунен отговор?

Той е реакцията на имунната система срещу всяка заплаха за организма. Осъществява се  по сложен механизъм, в строга последователност на всяко действие. Протича на два ясно различими етапа, всеки от който се подразделя на отделни фази.

Много съществена характеристика на защитната система е способността ѝ да различава клетките на собствения си организъм от нашествениците, от токсичните вещества, здравите от мъртвите и увредени клетки. Когато – поради неясни причини – имунният отговор се проявява и към собствените клетки, се стига до така наречените автоимунни заболявания.

Освен това имунитетът различава вредните от полезни микроорганизми и не реагира срещу полезната микрофлора в организма.

Вроденият имунен отговор

Вродената защитна система е неспецифична и няма памет. Всеки път и при всеки патоген тя реагира по еднакъв начин, което силно ограничава мощта и действеността ѝ. За сметка на това вроденият имунен отговор е много бърз. Обикновено той открива нашествениците и се задейства за около 4 часа след нахлуването им в телата ни.

След като клетките на вродения имунитет разпознаят патогените, се освобождават  цитокини, които известяват и активират имунните клетки срещу врага. Активира се и комплементът (набор от плазмени протеини, действащи срещу извънклетъчните форми на патогените). Започва остро възпаление за локализиране и потискане на инфекцията. То продължава от около 4тия до около 96тия час. Характеризира се със зачервяване, топлина, оток и болка. След това се активира адаптивният имунен отговор.

Специфичният (придобит, адаптивен) имунен отговор

Придобитият имунитет започва развитието си веднага след раждането и става по-зрял и по-съвършен след всяка среща с болестотворни агенти. Всеки патоген клетките му разпознават по специфична молекула, наричана антиген, и придобиват памет за него. Изработват се антитела за съответния антиген и при следваща среща той бързо е разпознаван и маркиран със съответното му антитяло. Остава бацилът, носител на антигена, да бъде унищожен от клетките-убийци.

Адаптивният имунен отговор започва със забавяне от 4 до 7 дни след като антигените активират специфичните Т-помощни клетки. Задействат се два типа адаптивна защита – хуморална, чрез действието на антителата и клетъчно-медиирана, при която Т клетки унищожават чуждите клетки. Заедно с патогените се премахват и инфектираните собствени клетки, които биха могли да станат източник на зараза.

Връзка между вроден и придобит имунен отговор

Въпреки че имат напълно различни механизми на действие, те са взаимосвързани и взаимодопълващи се. Характеризират се със синергия, която гарантира високо ниво на защита на организма. Така адаптивният отговор се активира благодарение на вродени сигнали – благодарение на способността на вродената защитна система да различава опасните микроорганизми и фактори на средата от безвредните и полезните.

Специфичният имунен отговор е по-бавен, защото след като антигенът е разпознат, специализираните клетки трябва да произведат необходимият брой антитела от точния вид.

Когато имунният отговор отшуми, свързаните с антигена клетки в по-голямата си част се отстраняват, за да се подготви имунната система за следващата среща с болестотворни микроорганизми. Това се случва чрез провокиране в тях на апоптоза (процес на програмирана клетъчна смърт).

Следващият път, когато изпитате неразположение, вдигнете температура, кашляте и имате хрема – благодарете на имунната си система, която отново води борба за здравето ви.

Прочетете още:
„Имунната система – стимулация или хармонизация“

„Имунната система при децата“
„Локален имунитет – какво е това“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top