Имат ли значение годините за бременността?

Кариера или семейство? Не се паникьосвайте. Мислете разумно и анализирайте фактите.

Кариера или семейство? Все по-често жените се изправят пред този въпрос. Дори и да не усещате натиск от страна на близките си, знаете, че е прието до към

25-тата година вече да сте омъжена и с едно дете. А вие искате да учите още, да работите, да пътувате, да се забавлявате. За съжаление не можете да го правите пълноценно, защото един глас в главата ви непрекъснато мърмори: „Няма време. Защо се занимаваш с глупости? Майка ти на твоите години е имала две деца!”.

Не се паникьосвайте. Мислете разумно и анализирайте фактите.

От първата менструация до последната, жената е способна да забременее и да износи дете. Преди двадесетата си година обаче, тя не е достатъчно зряла психически, за да може да го възпитава.

Между двадесетата и тридесетата година е най-плодовитият й период – забременява лесно, най-здрава е и има най-малко рискове за плода. (Последните изследвания обаче регистрират преждевременно стареене на яйчниците при над 10% от младите жени, като огромна част от причините за проблема са социални, стресови фактори.)

От 30 до 35 годишна възраст рискът от усложнения по време на бременността, спонтанни аборти или раждане на деца с увреждания се увеличава. Започват да се появяват и здравни проблеми при самата жена – хормонални нарушения, миоми. Все пак възможността да забременнете и да родите здраво дете е относително голяма. 31% е успеваемостта при изкуствено осеменяване на жени до тази възраст.

След 36-тата година нещата се усложняват. Намаляването на плодовистостта е доста рязко. Задълбочават се здравословните проблеми. Ако забременнете след тази възраст гинекологът ви със сигурност ще поиска да направите редица изследвания, за да е сигурно, че ще родите здраво дете. Колкото по-възрастна е майката, толкова по-голям е рискът детето да бъде със синдром на Даун, хипертония или да има други проблеми. Самото забременяване става доста по-трудно. От 36 до 42 години успешното изкуствено осеменяване е едва 5%.

Това са фактите. Имате още време. Особено ако сте на 25. Просто ходете редовно на гинекологични прегледи, за да знаете, че сте здрава и всичко е наред. Дори и да сте на 30 и да ви се струва, че сте изтървала всички влакове – не се притеснявайте. Имате още време. Не много. Но го имате. И не разчитайте само на медицината. Да, понякога тя може да прави чудеса, но не може да надхитри природата. В един момент ще трябва да се спрете, да се ослушате вътре в себе си и да разберете какво наистина искате.

Естествено е желанието ви детето да се появи, когато сте емоционално и финансово стабилна. Когато вече не ламтите за непрекъснати нови преживявания и можете да се посветите на възпитанието и отглеждането на децата си. Не чакайте да се почувствате напълно готова за този нов период от живота ви. Това може никога да не стане. Следвайте инстинктите и сърцето си и няма да сбъркате. Независимо дали сте на 20 или 30 – слушайте себе си, бъдете спокойна и всичко ще се случи по най-добрия за вас начин.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top