Изотоничните напитки

- какво представляват?

Изотоничните напити са част от голямата група на така наречените спортни напитки. Те са създадени, за да възстановят загубата на енергия, електролити и течности при тежки физически натоварвания – спортни тренировки и състезания, но са подходящи и при тежък физически труд, продължителни разходки и т. н.

Особености на изотоничните напитки

Главната им характеристика е, че по концентрация на минерални соли и захари, разтворени във водата, те са максимално близки до човешката кръв. Съдържат основните електролити – натрий, калий, калций и магнезий. Предназначени са за възстановяване на загубата на електролитите с потенето по време на физическо натоварване, а това е нужно за нормалното рехидратиране на организма и по-бавното настъпване на умората. Включените бързи въглехидрати допълват намалелите енергийни запаси.

Формулата им може да съдържа допълнителни минерални соли – на медта, цинка, желязото, йода. Добавят се и витамини – особено от група В – за правилно протичане на енергийните процеси, както и С – за антиоксидантна защита при аеробните упражнения.

Хипотонични и хипертонични напитки

Освен изотонични – с концентрация на съставките, близка до тази на кръвта, спортните напитки са още хипотонични и хипертонични.

Хипотонични

Това са продуктите, с по-ниско ниво на концентрация на веществата, отколкото в кръвта. Те преминават без забавяне през червата, течността се всмуква бързо и замества загубите на вода при потенето, без да се товари организма с излишни захари.

Хипертонични

Тези, с по-висока концентрация на соли и захари от кръвната, са хипертонични. Поради високото съдържание на въглехидрати те се задържат по-дълго в червата и веществата в тях се освобождават по-бавно. Затова се приемат преди тежки и продължителни тренировки или веднага след тях за осигуряване на повече, но по-бавна енергия и за възстановяване на запасите от гликоген в мускулите. На тях не можете да разчитате за бърза рехидратация.

Защо да ги приемате?

При тежки и продължителни физически натоварвания с потта тялото губи минерални соли, необходими за поддържане на електролитния баланс. Изпиването на големи количества вода безспорно ще рехидратира организма, но ще разреди във висока степен и без това обеднелия на соли електролитен разтвор. А това е опасно за нормалното функциониране на клетките – особено на нервните. Наблюдавани са случаи на дезориентация, конвулсии, кома и даже летален изход.

Затова са създадени изотоничните напитки. Те зареждат организма не само с нужната вода, но и с точната доза електролитни соли за оптималната му работа.

За кого са предназначени тези продукти?

Те не случайно се наричат спортни. Ако не губите много енергия и електролити при тренировки или тежка физическа работа, изотоничните напитки не са за вас. От една страна, претоварването на тялото с минерали и витамини понякога е не по-малко опасно от недостига им. От друга – макар че като източник на енергия те значително отстъпват на енергийните, калориите им се добавят към нормалния ви целодневен прием и го завишават. Това постепенно води към увеличаване на теглото.

Дали изотоничните напитки са толкова полезни, колкото твърдят рекламите им? Отговорите на този въпрос са противоречиви и не е лошо да имате едно наум.

Прочетете още:
„Хранене за начинаещи спортисти“
„Кокосова вода – ползи“

Лечебни напитки

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top