Изгорях! Какво да правя?

На морето сте и сте изгорели?

Колкото и да внимавате и да се мажете с плажно масло, случва се да изгорите. Важно е да вземете спешни мерки.

Естествено, първо се скрийте от слънцето. Стойте под чадъра, под навеса на плажния бар, където пожелаете, но по никакъв начин не се излагайте пряко на слънчевите лъчи.

Потърсете в аптеката препарати против слънчево изгаряне. Най-разумно е да се снабдите с такъв още преди да тръгнете към морето. За всеки случай. Не сте си взели и не можете да откритете аптека? Не се притеснявайте. И хранителен магазин ще свърши работа. Трябват ви кисело мляко и зехтин.

Влезте в банята и си вземете душ. Не прекалявайте с топлата вода. Не използвайте гъба и след като приключите внимателно се попийте с кърпата, а не се търкайте.

Смесете киселото мляко със зехтина и се намажете. Тази маска ще вземе топлината и ще успокои кожата ви. Мажете се колкото се може по-често. Добре е да изпиете и един аспирин, защото може да ви втресе и да вдигнете температура.

Мазните козметични кремове няма да ви свършат работа, затова не се опитвайте да се лекувате с тях.

Ако положението е излязло извън контрол и сте изгорели до степен по кожата ви да има мехури, съветваме ви колкото се може по-бързо да отидете на лекар. Мехурите трябва да се спукат със стерилен инструмент, да се намажат с препарат и да се превържат. Какъв препарат, колко често трябва да се сменят превръзките – всичко това зависи от дълбочината на изгарянето. Процедурите са болезнени и е добре да се извършват от специалист. Не експериментирайте със здравето си.

И при незначително и при по-сериозно изгаряне е важно да поемате много течности. Вода, сокове, айрян – всичко без алкохол е добре дошло. Помнете, че алкохолът има дехидратиращо действие. Избягвайте го. И естествено, не се показвайте на слънце, докато не се излекувате напълно.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top