Изварата

- защо да я включите в менюто си?

Изварата е бедният роднина на млечните сирена от всякакъв тип. Тя се произвежда от суроватката, останала след производството им, но е възможно да си я направите вкъщи от прясно мляко. Получава се чрез пресичане на млечните протеини. Използва се сирището, отделяно от стомаха на овце, крави, кози или пък се добавя киселина и се извършва термична обработка.

Описание на изварата

Тя е бяла, мека, характеризира се със зърнeста структура, но може да е и кремообразна. Има мек млечен леко кисело-сладникав вкус. Консумира се прясна и не се подлага на зреене.

Специфики на състава ѝ

Изварата е с високо съдържание на пълноценни белтъчини – смес от глобулин, албумин и казеин – средно между 11 и 15% от теглото ѝ. Процентът на мазнините е средно около 4 – 4,5%, но на пазара можете да намерите обезмаслена, нискомаслена и пълномаслена. Тя съдържа малко млечна захар – лактоза – обикновено под 3%. Не съдържа фибри.

Доставчик е на витамини А, Е, от група В – В2 (рибофлавин), В5 (пантотенова киселина), В9 (фолиева киселина), холин. Съдържа добри количества калций, магнезий и фосфор, селен, има също флуор, мед и цинк, малко омега-3 киселини и омега-6. Може да е обогатена с млечно-кисели бактерии.

100 г извара осигуряват около 80 – 90 калории. С нисък гликемичен индекс е. Може да съдържа високи количества натрий, което не е добро за хората, склонни към високо кръвно налягане. Конкретните характеристики и съставът на продукта зависят не само от използваната суровина и начинът на производство, но и от това, колко и какви добавки са използвани – примерно – сметана. Затова четете внимателно етикета.

Ползи от консумацията на извара

  • Благоприятства градивните процеси в тялото, като доставя есенциални аминокиселини.
  • Съдейства за изграждане на мускулна маса благодарение на казеина, който е от така наречените бавни протеини. Може би най-големите ѝ почитатели са хората, които се занимават с фитнес. Според тях извара се похапва вечер, за да зарежда през цялата нощ мускулите с аминокиселини.
  • Осигурява лесно усвоими минерали и витамини, насърчава здравето на костите и зъбите.
  • Улеснява контрола на телесното тегло, защото високото съдържание на протеини дълго държи сито и ви спестява поглъщането на големи количества храна.
  • Препоръчва се за лечебни диети – примерно, при бъбречни заболявания, свързани със загуба на протеин; при инсулинова резистентност – поддържа постоянни нивата на кръвната захар; подкрепя храносмилането и  т. н.
  • Не натоварва бюджета, понеже е сред най-евтините млечни продукти.

Как да си направите извара вкъщи?

Много е просто и лесно! Сигурно ви се е случвало, като сложите да затоплите прясното мляко, то да се пресече. Повечето домакини в такъв случай го изхвърлят. Следващия път го оставете да поври между 15 и 30 минути на слаб огън. Внимавайте, защото се пени и лесно може да изкипи. Пробърквайте го от време на време. Когато ясно се раздели бледо-жълтата суроватка от белите зърнисти бучици, а те започнат да се сливат в една маса, свалете от огъня. Застелете гевгира с няколко слоя марля или тензух. Изсипете, завържете и притиснете, за да се изцеди.  Получената от 1 литър мляко извара е малко (има-няма 200 г).

Нарочно можете да пресечете прясното мляко с лъжица – лъжица и половина лимонов сок. В зависимост от това за какво ще я използвате, можете да я овкусите с малко сол или да я оставите безсолна. Вкусна е намазана на препечена филийка. Направете я на родопска закуска, на пастет с варени яйца и масло или зехтин. Използвайте я в чийзкейкове и сладкиши, или я разбийте на крем и гарнирайте с плодове.

Да ви е сладко!

Прочетете още:
„Интуитивно хранене“
„Млечните продукти – могат ли да са вредни“
„Функционални храни – какво представляват и за какво служат“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top