Избелване на зъбите

Всички знаем колко е важно не само за здравето...

Всички знаем колко е важно не само за здравето, но и за самочувствието ни да имаме бели зъби и сияйна усмивка. И все пак тя почти никога не е толкова бяла, колкото ни се иска. Приемане на кафе, чай, вино, тютюнът и някои антибиотици, метаболитен дисбаланс, лоша хигиена на устната кухина – причините за пожълтелите и потъмнели зъби са много. Добрата новина е, че можете да промените това, което не ви харесва. Много хора използват избелващи пасти за зъби или ходят периодично при стоматолог за специални, избелващи зъбите, процедури.

От мисълта за зъболекарския стол ви побиват тръпки, процедурите са скъпи, а избелващите пасти за зъби въобще не ви действат или са с много краткотраен ефект?

Защо не се възползвате от богатствата на природата и не се справите с проблема сами в къщи?

Можете да избелвате зъбите си с листа от градински чай. Смачквате ги и натривате зъбите си с тях. Друг вариант е да ги смесвате с пастата си за зъби. (Не забравяйте да си накъсате на ситно.) Вместо да купувате вода за уста, направете си чай от градински чай и плакнете устата си с него.

Зелените кори на орехите също могат да ви осигурят ослепително бели зъби. Смачквате ги, смесвате ги с пастата си за зъби и се миете. Това е.

Много дами отдавна са добавили куркумата към разкрасителния си арсенал – тя помага за избелването на кожата. Смилате куркума на прах, разбърквате я с малко сол и лимонов сок и след това комбинирате сместа с билкова паста за зъби. Ако прилагате тази рецепта три пъти седмично, скоро ще видите бляскавия й ефект.

Има още две чудеса на природата, които можете да употребите в своя полза – маслото от синап, смесено с малко сол и дафиновия лист. Дафинови листа, смесени с портокалова кора на прах и паста за зъби и ще се усмихвате непрекъснато, за да могат всички да видят бисерните ви зъби.

Разбира се, не товарете природата с твърде много очаквания. Помагайте й. Яжте повече моркови, бадеми, домати, зелени и влакнести зеленчуци, гъби, млечни продукти и плодове – най-вече ягоди – така по-лесно ще поддържате зъбите си бели.

Забравете най-популярните начини за избелване на зъби в домашни условия – сол, сода, пепел от изгоряло дърво или смесица от всички тях. Наистина помагат да премахнете петната от зъбите си, но увреждат емайла, повишава се чувствителността на венците и могат да се възпалят тъканите в устата. Използването без мярка и без допълнителни, смекчаващи, съставки на лимонов сок, бял оцет и портокалови кори, също може да увреди зъбния емайл и венците ви.

Посъветвайте се със стоматолога си, за да не се окаже, че се избавяте от един проблем, а си навличате няколко нови. Действайте внимателно и имайте търпение – повече търкане или по-силна доза от избелващата смес не значи по-бърз резултат, а само повече проблеми.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top