Играчки за най-малките

- кои са подходящи?

Когато бебето дойде, някак от само себе си креватчето и количката му се оказват отрупани с шарени меки играчки и дрънкалки, които святкат, пеят и дрънчат. В началото то сякаш не ги забелязва, но постепенно започва да се вглежда в цветните петна, да ги докосва при неконтролираните си движения, да се усмихва или да се разплаква, според характера на звуците, които издават.
От тук нататък играчките ще се превръщат във все по-важна част от неговия свят, ще му помагат да се развива, да израства активно и любознателно. Но за да се случи това, възрастните трябва да ги подбират умно и адекватно според етапа на развитие на детето.
Изисквания към играчките през първата година
Развитието на бебето в този период е много интензивно. За няколко месеца безпомощното вързопче се превръща в човече, което се движи, общува, всеки ден натрупва и преработва огромно количество информация, а до една годинка твърде често вече ходи и говори.
По това време то започва да разпознава цветовете, да различава формите, обемите и размерите, учи се да използва ръцете си, развиват се грубата и фина моторика и тактилните усещания, подобрява се координацията, полага се началото на пространственото мислене и така нататък, и така нататък.
Играчките на този етап имат изключително значение.

  • Те трябва да са с ярки, чисти цветове
  • Да дават различно усещане при допир – повърхността им да е с различна текстура и твърдост
  • Да осигуряват достатъчно реалистично представяне на действителността – ще рече, след като детето започне да разпознава животните на картинка, да може да ги разпознае и на живо
  • Да подтикват към активност и да предлагат възможност за различни манипулации – подреждане, разглобяване, нанизване, бутане, теглене, хвърляне, възпроизвеждане на звуци и т. н.
  • Да създават представа за основните геометрични форми и умения за сравняване на размерите
  • Да са предпоставка за фантазиране и развитие на въображението
  • Да са безопасни за дъвчене

toys1
Как да разберете дали играчката е подходяща за детето ви
Обикновено на етикета е написано за каква възраст е препоръчителна играчката.  Но това указание е доста условно. Децата се развиват различно, от малки имат своите характерови особености. Когато се окаже, че вашето хлапе не обръща внимание на новата си придобивка, приберете я и след известно време му я дайте пак. Може би сега вече тя ще му е интересна. Често ще се налага вие да му показвате, какво може да прави с новия подарък.
Наблюдавайте внимателно какво привлича вниманието на слънчицето ви в конкретния момент. Ако то упорито поставя и изважда различни вещи от кутия, кош или каквото му е подръка, поднесете му играчка, която изисква поставянето на предмети с различна форма, размер и цвят в съответните отвори. Така ще усложните задачата, която то вече решава, и ще предизвикате въображението и мисленето му.
На този ранен етап делението на играчките за момченца и за момиченца е напълно излишно. И едните, и другите имат нужда от книжки, от меки играчки и кукли, от играчки за теглене и бутане, от камиончета и влакчета, от кубчета.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top