Зъбките на бебето

- поникване и хигиена на зъбките

Вашето малко бебче е кисело, намръщено, нервно, раздразнително. Непрекъснато хленчи, мрънка и гледа да захапе нещо. Не се притеснявайте, най-вероятно са започнали да никнат млечните му зъби. За някои бебчета това е доста стресиращ момент. Те изпитват болка, плачат и определено не се чувстват добре. Други – преминават през този период абсолютно спокойно, без да изпитват кой знае какъв дискомфорт. Независимо дали вашето съкровище понася леко появата на зъби или не, добре е да знаете няколко неща предварително.

Етапи на растеж

Зъбите на бебето се развиват, докато то е все още в утробата и започват да се показват обикновено до третия – четвъртия месец след раждането. Ако в устата на вашето слънчице все още няма нито едно зъбче, не се притеснявайте. Възможно е първият зъб да се появи, когато детето ви е вече на една годинка.

Предните два долни зъби се показват първи. Обикновено между четвъртия и седмия месец.

Четирите предни горни зъби се показват след това – те започват да растат един или два месеца по-късно.

http://www.dreamstime.com/-image24009808Кътници: първите започват да никнат между десети и шестнадесети месец, вторите – между двадесети и тридесети месец.

Докато стане на три годинки, вашето съкровище ще има всички 24 млечни зъбчета.

Как да позная, че на бебо му растат зъбки?

Обикновено той става нервен, венците му се подуват. Появяват се проблеми с храненето и съня. При някои бебета поникването на зъбите може да предизвика диария и треска. Всички започват да хапят и търсят все по-твърди предмети, за да си чешат венците. Внимавайте, следете какво захапва вашето бебе, за да не се нарани.

Как да облекча своето съкровище?

Давайте не бебето си да дъвче студена мека кърпа или чесалка за зъби. Ако е вече на подходяща възраст, можете да му давате по малко кисело мляко или ябълков сок. Парче бисквита също върши работа.

Когато слънчицето ви е много нервно, измийте добре ръцете си и започнете нежно да търката венците с пръст. Така то ще се поуспокои.

Положението е много тежко и вие сте отчаяна? Консултирайте се с вашия педиатър. Той може да ви препоръча гел или друг подходящ препарат, с който да облекчите бебчето си.

Хигиена на зъбите на бебето

Отнесете се сериозно! Още с появата на първия зъб трябва да започнете да полагате грижи за устната хигиена на бебчето си. Първоначално вие ще трябва да миете поникналите зъбки. Мокрите ги и нежно и внимателно ги измивате с пръст.

Когато хлапето ви стане на около три години, то вече ще може да плюе пастата за зъби, така че само трябва да го научите да ги мие правилно. Изберете паста, която съдържа флуор и е направена специално за деца. Сега е моментът да създадете навици на хлапето си по отношение на миенето на зъбите. Настоявайте да го прави ако не след всяко ядене, то поне два пъти дневно.

Кога за пъви път да го заведете на зъболекар? Съветваме ви да го водите на профилактични прегледи още от момента, в който хлапето ви се сдобие с пълния си комплект зъби. Така от една страна го учите да ходи редовно на зъболекар и да не се страхува, а от друга, ако има проблем, той ще бъде хванат и отстранен навреме.

Действайте внимателно, с любов, и не паникьосвайте. Всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top