Зъбите на кучето

- как да се грижим за тях

Грижата за зъбите на домашния любимец е нещо, което лесно можем да пренебрегнем – особено ако нямаме много опит с отглеждането на кучета. За съжаление, поради подобна несъобразителност, много кучета развиват дентални проблеми, които активират верижна реакция в целия организъм на кучето и водят до проблеми с бъбреците, черния дроб и сърцето на нашия любимец. За да спасим животинчето от подобни страдания е важно да спазваме основни правила за дентална хигиена и да осигурим същото внимание на кучешките зъби, както на собствените.

Миене на зъбите

Редовното миене на зъби, както и при хората, така и при кучетата е в основата на добрата дентална хигиена. Но колко често трябва да се мият кучешките зъби? Специалисти препоръчват минимално веднъж седмично да мием зъбите на кучето. Ако можем по-често, до веднъж дневно, също е оптимално стига да имаме времето, желанието и търпението. Наистина, в началото на кучето може и да не му допада идеята да му бъркаме в устата, но след повече опити и постоянство свиква и на някои кучета започва и да им харесва този ритуал. Не се отказвайте след първите неуспехи.

Използвайте специализирани продукти

Недейте да се опитвате да миете зъбите на кучето с някоя стара или дори нова четка за зъби, предназначена за хора. Освен че това може да бъде неприятно и да навреди на венците на кучето, то няма да бъде и удобно за нас самите. Специализираните четки за кучешки зъби са с мек косъм и са с извивка, която прави достигането на трудните региони по-лесно.

Правилната паста за зъби също е от огромна важност. Ако сглупим да използваме същата паста, с която мием своите зъби защото има приятен аромат или просто нямаме друга под ръка, това може да доведе до сериозна щета в устната кухина на любимеца ни. Пастите за зъби, които ние използваме съдържат силни вещества, които са токсични за кучетата и на всяка цена трябва да се избягват. Изберете вместо това специализирана паста, която е с подбран аромат, който да зарадва кучето ни и да направи миенето на зъбите по-лесно за всички.

Играчки за дъвчене

Играчките за дъвчене имат безброй ползи и са перфектни за по-игриви кучета с много енергия. Те предпазват дома ни от щети и стимулират растежа на зъбите на кутрета. Кучета на всяка възраст реагират положително на тези играчки и освен, че ги прави по-щастливи, редовното дъвчене естествено изчиства плаката и поддържа кучешките зъби активни и здрави. Сменяйте играчките редовно спрямо интереса на любимеца си.

Дентален спрей

Денталният спрей може да ни бъде от полза ако нямаме възможността да мием зъбите на кучето си всеки ден. Ако то има миризлив дъх, то денталният спрей ще ни позволи да си играем с него и без да трябва да търпим лошата миризма. Тези спрейове са полезни и защото намаляват образуването на плака. Можете да ги пръскате директно или по играчки за дъвчене поне половин час преди или след ядене.

Ходете на ветеринар

Редовното ходене на ветеринарен лекар е задължително по много причини, но е и особено полезно за да следим дали правилно се грижим за зъбите на своя любимец. Ходенето веднъж годишно е напълно достатъчно за да се следи състоянието на кучешките зъби и за да се забележат потенциални заболявания в ранния им стадий. Тъй като сами не можем да открием подобни проблеми е ключово да не забравяме профилактичните посещения при ветеринар.

Прочетете още:
Зъбите на котката
Поддръжката на козината
Лекар за домашният любимец

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top