Зъбите на котките

 и как да се грижим за тях

Това, че са животинчета, които са се оправяли и в дивия свят, не означава, че трябва да пренебрегваме правилната грижа за нашите домашни любимци. Ако наистина ги обичаме, нямаме оправдания да не се грижим за тях със същото внимание, както за нас самите. И ако сме внимателни за всички аспекти от тяхното здраве, ще можем по-дълго да им се радваме и взаимно да се обичаме с нашия любимец.

Конкретно днес ще разгледаме как да се погрижим правилно за зъбите на котките. Може и да не сме се замисляли за това до сега, но котешките зъби са подобни на нашите по много неща. Включително по това, че събират плака, която с времето може да доведе до сериозни заболявания на зъбите. Тези проблеми могат да бъдат много неприятни и за нас, и за животинчето. Подобно на това, което сме чували и за собствената си дентална хигиена, профилактиката е най-добрият начин да се спасим от по-сериозните проблеми и да си гарантираме спокойствие.

Миене на зъбите

Миенето на зъбите е най-ефективният начин за поддържане на добра устна хигиена и за избягване на дентални заболявания. Това правило важи и за нас, и за котките. Разлика има обаче в продуктите. За да има наистина полза от трудното занимание, използвайте специализирана паста за зъби за котки, както и подходяща малка четка, с която да достигнете навсякъде. 

Когато го правите, препоръчително е да накарате вашият любимец да се чувстват спокойно и в безопасност. След което, наклонете главата му назад и отворете устата му. Избягвайте напълно да ползвате конец за зъби, тъй като той лесно може да бъде преглътнат от котката, което в последствие да доведе до храносмилателни проблеми.

Изграждането на навика за миене на зъби може да бъде трудно начинание, но не бива да се отказваме след първия неуспех. На котката ни ще ѝ отнеме време да свикне с този ритуал и трябва да бъдем търпеливи. Правете почистването с внимание, доброта и награждавайте домашния си любимец, когато ви позволява да се погрижите за него.

Наблюдавайте и венците

След като сме приключили със зъбите, можем нежно да масажираме и венците на домашния любимец. Това изобщо не трябва да смятаме като нещо странно или ненужно капризно, защото има изключително много ползи от правилната грижа за венците на котките. Както и при хората, венците често са по-показателни за появата на заболявания при зъбите. Ако се грижим за тях редовно, ние ще ги заздравим и ще направим появата на подобни заболявания почти невъзможна.

Съвети за денталната грижа за котки

  1. Както бихте очаквали, котките по принцип не са особено щастливи от това някой човек да им бърка в устата. Дори да им мислим доброто, те няма как да разберат това. Затова е от голяма помощ да започнем денталните навици още докато котенцето е малко. Ако веднъж свикне с това, ще бъде далеч по-лесно да поддържаме зъбите на нашата котка чисти и през зрелия ѝ живот.
  2. Ежегодното ходене на ветеринар е задължително за да се предотвратява развитието на потенциални заболявания не само при зъбите, но и в цялото тяло на нашия любимец.
  3. Докато сме при ветеринарният лекар, можем да го помолим и за препоръки относно кои продукти ще са най-подходящи за денталната грижа на домашния ни любимец. Професионалното мнение е ключово, тъй като животните са уникални и начините, по които да им доставим най-добрата възможна грижа често се отличават.

Прочетете още:
Котешки грип
3 котешки тайни, които вероятно не знаете
Социализация на котката

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top