Зрялата кожа

 – специфики и потребности
Зрялата кожа

Зряла кожа е тази, по която вече се проявяват белезите на стареенето. Обикновено тя се наблюдава след 40-те години, но при някои хора мимически бръчки могат да се забележат на 35, а при други – доста по-късно. Границите са твърде разтегливи и зависят от индивидуалните характеристики, наследствеността и начина на живот.

Начинът на живот включва и взаимоотношението ни с външната среда. Става дума за разрушителното действие на слънчевите лъчи и предпазването от него, влиянието на климатичните условия, замърсяванията и всичко, което активира действието на свободните радикали и ускорява остаряването на епидермиса.

Основни характеристики на зрялата кожа и причина за появата им

Зрялата кожа се разпознава по задълбочаващите се с времето промени. Овалът на лицето се отпуска, а тя:

 • изтънява и става по-суха
 • отпуска се и губи тонус, появяват се дълбоки бръчки, назолабиалните бразди стават по-изразени
 • лесно се дехидратира, губи жизненост, помътнява, загрубява
 • трайно страда от несъвършенства – видими пори, хиперпигментация, възрастови петна и т. н.

Основната причина за промените е постепенната загуба на колаген с годините (след 20-те). От една страна той се разрушава по-лесно, от друга – забавя се производството му. Така при намаляването му с около 1,5% годишно до след 40-те тялото ни вече разполага с около 1/3 колаген по-малко. А това е структурният протеин, който поддържа епидермиса плътен и стегнат, еластичен и гъвкав. Освен това намаляват еластинът и хиалуроновата киселина – все отговорни за младия ѝ вид. Забавя се обновяването на клетките и производството на себум (в общия случай).

Процесът на стареене се ускорява от токсините в цигарения дим, UVA/B лъчите на слънцето, недоспиване, диети и недохранване и т. н.

Как да се грижите за зрялата кожа?

Какви са специфичните ѝ потребности

 • Овлажняване и подхранване
 • Възстановяване на функционалността и състоянието ѝ (доколкото е възможно)
 • Предотвратяване на ускореното стареене и забавяне на по-нататъшно увреждане.

Не бива да забравяте, че зрялата кожа не е отделен тип. По-рано или по-късно всеки тип (мазна, нормална, смесена и суха) узрява. Но обикновено запазва изискванията си към рутинната  грижа, като добавим и новите, продиктувани от напредването на възрастта.

Необходими активни съставки

При изобилието на пазара на антиейджинг продукти е много лесно да се объркате и дори да прекалите. Сред най-добрите активни съставки за зрялата кожа са:

 • слънцезащитните филтри за UVA и UVB  – няма как да възстановите вече съществуващи увреждания от ултравиолетовите лъчи, но можете да си спестите последващите вреди с добра защита. Използвайте слънцезащитни продукти винаги, когато излизате навън. Използвайте формули за дневната си рутина със слънцезащитен фактор.
 • хиалуронова киселина  – свърза водата, овлажнява интензивно и изглажда епидермиса
 • витамин  С – събужда зрялата кожата, възвръща блясъка и жизнеността ѝ
 • ретиноиди  – активират клетъчното обновяване и буквално подмладяват лицето. Правят го обаче фоточувствително, затова изискват дневен крем с надежден SPF фактор
 • серамиди  за поддръжка на защитната бариера и задържане на влагата в кожните слоеве
 • Q10 – за антиоксидантна защита, подхранва, стяга, озарява, забавя стареенето.

Сред съставките за удовлетворяваща грижа са още ниацинамид (В3), витамин Е, колаген, антиоксиданти, пептиди и аминокиселини, алфа хидрокси киселини (AHA), бакучиол, растителни екстракти и масла и др.

На тоалетната ви масичка нека има нежна почистваща формула и химически ексфолиант, овлажнител, серуми и богат крем против бръчки, крем за очи, стягаща маска, продукт против хиперпигментация и задължително слънцезащитен крем.

Зрялата кожа

Променете начина си на живот

Най-сигурно ще защитите зрялата кожа, като промените навиците си на живот и подобрите рутинната си грижа за нея – с по-малко, но по-качествени продукти.

Наспивайте се, хранете се балансирано, не пушете!

Пазете зрялата кожа от слънцето – на сянка, със свободни светли дрехи, шапка и очила, със слънцезащитна формула. Изключете дори мисълта за солариум.

Почиствайте я добре сутрин и вечер – с топла вода и мек почистващ продукт или с формула без изплакване. Не лягайте с грим!

Овлажнявайте я след всяко почистване с подходящ за типа ѝ овлажнител.

Когато се грижите за зрялата си кожа, нека очакванията ви да са реалистични. Твърденията, че формулата ще свали от лицето ви години за няколко дни са по-скоро реклама или силно преувеличени. Но постоянството в грижите ще запази младеещия ви вид по-дълго. И още нещо – работещи продукти има във всеки ценови клас. Въпросът е да се ориентирате кои са.

Обадете ни се и ни попитайте за подходящи продукти за вашата зряла кожа! Ще ви помогнем с радост.

Прочетете още:
Какво не знаем за бръчките?
Антиейдж грижа за жени
7 причини за преждевременно стареене на кожата – кои са те

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top