Зимните празниците

 и празничната депресия 

Има едно клише в представянето на зимните празници и то е „светли“. Принципно в него няма нищо лошо и за повечето хора дори не е клише, а топла реалност, но има и такива, за които зимните празници съвсем не са светли.

Предколедната депресия

Идат празници и всички говорят само за тях, правят планове и резервации, готвят се да пътуват или канят гости. А на вас не ви се празнува. Тъжно ви е. Сами сте. Не ви стигат парите. Съвземате се след тежка раздяла или загуба на близък. Годината е била лоша. Ужасявате се от доброжелателните роднински разпити, от припомнянето на стари дрязги и избухването на нови. Ненавиждате фалша, преяждането около претрупаните маси, напоителното разливане на алкохол и демонстративните скъпи подаръци, пропъдили тихата святост на коледната нощ. Нямате сила и желание да се преструвате на весели и щастливи и вярата ви в чудеса е отдавна загубена.

Оставате сами по празниците, което пък при повечето хора е повод и начало на нов болезнен цикъл на самосъжаление, тъга, отчаяние и апатия.

Коледната депресия

Самото словосъчетание изглежда кощунствено. Но да сложим ръка на сърцето си – нима в тези дни няма тъжни и самотни хора – и то не непременно, защото са бедни, болни и сами. Нима никога не ви е се искало да се скриете някъде и да си починете с любими занимания, вместо да се блъскате по опашки и да отмятате задача след задача по организиране на партита и гостувания, само защото така трябва?

Да, депресия звучи твърде силно и плашещо – нека да го наречем коледна тъга, тъга по време на празници. Тя идва дори при хора, на които наглед всичко им е наред – добра работа, добри доходи, семейство и много приятели.

Чувствате се тъжни, уморени и неудовлетворени. Стараете се да сте мили, общителни и отзивчиви, а всъщност искате само да поседите сами на тихо място или да поспите. Многогласната глъчка и усилието да водите няколко разговора едновременно, от които никой не ви интересува, ви напрягат. Необходимостта да сте постоянно усмихнати и невъзможността да се отпуснете, защото ще изглеждате отегчени, ви идват в повече. Опитите на сътрапезниците ви да гледат 4-5 телевизионни програми едновременно ви изглежда шизофренно. Единственото ви желание е празниците да свършат!

Следпразничната депресия

Лежерните празнични дни са отминали и постоянните ангажименти и задачи ви привързват на конвейра си. От еуфоричната приповдигнатост няма и следа. Даже не е било толкова весело и красиво, толкова истински празнично, колкото сте очаквали. Всичките светли чувства, позитивни мисли и планове ви се струват детински наивни. Разточителното харчене е разстроило тежко месечния бюджет, а идват сметки и предстоят още именни дни, гостувания и купуване на подаръци.

Чувствате се разочаровани, безкрайно уморени, стресирани, губите интерес към всичко и всеки. Хубавото е, че обикновено състоянието отшумява за около две седмици.

Как да се справите с празничната депресия?

Когато състоянието ви е породено от преживяванията около празниците, то вероятно ще отмине малко след тях. Можете да си помогнете, като:

  • признаете тъгата и неудовлетвореността пред себе си, като ги приемете за нормални и се освободите от всяко чувство за вина, като потърсите причините за тях и се опитате да ги преодолеете или да се научите да живеете с тях;
  • намерите баланса между грижата за околните и грижата за собственото си благополучие – невъзможно е да удовлетворите изискванията на всички около себе си и не е нужно, не се превръщайте сами в жертва;
  • не формирате свръхочаквания към празниците и празничния дух;
  • определите предварително разумна сума за харчене и не я прехвърляте.

Понякога празничната депресия е проява на така нареченото сезонно афективно разстройство (зимна депресия) и тогава тя няма да отмине сама – не и преди лятото. Потърсете лекарска помощ.

Прочетете още:
„Празници без стрес“

„Стрес и депресия на празници“
„3 начина за борба със зимната депресия“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top