Зимните вируси

- как да защитим децата

Зимата е опасен сезон за здравето на всички ни. Върлуват всякакви грипове и вируси и е важно да знаем точно как да предпазим себе си и децата си от тях. Относно заболяването през зимата има много митове, но сега ще споделим най-ефективните начини да останем здрави през студовете.

Митове за разболяването през зимата и от какво всъщност трябва да се пазим?

Първият мит е, че студът през зимата е причинителя на вируси и инфекции. Това е далеч от цялата истина. Студът играе роля в това да отслаби детския имунитет ако стоят навън дълго или не са добре облечени. Но студеното време не е самостоятелно отговорно за тези заболявания. Свързваме го с вируси и настинки, защото хората с отслабен имунитет стават много по-податливи на разболяване от върлуващите по това време микроби. Друг мит е, че витамините и минералите са достатъчен начин да предпазим децата си от заболяване през зимата. Отново, въпреки, че е много добра идея да поддържаме силния имунитет на подрастващите, това трябва да върви ръка за ръка с добрите предпазни мерки от вируси и особено през зимата.

Не трябва да пренебрегваме и опасностите от студа и измръзването, но най-добрият начин да предпазим децата си от разболяване е комбинацията от добрия имунитет и противовирусните мерки.

Контакт с други хора

За бебета и деца на няколко годинки се препоръчва да не са около големи групи от хора. Особено през зимата, това може значително да намали риска от инфекции. Дори и да не са в директен контакт с детето, много вируси лесно се предават по въздуха. Социализирането, разбира се, също е важна част от развитието, но където е възможно, големите струпвания е добре да се избягват по това време.

Не позволявайте също така децата да пият от същите чаши или ядат от същите прибори като други хора. Това е добра превантивна мярка, с която да избегнете разпространяването на инфекции и можете да я спазвате дори и в собствения си дом за допълнителна сигурност за малките.

Как да подобрим здравето на децата си през зимата

Много е важно за подрастващите да имат активен начин на живот. Не само за здравето, но и за изграждането на добри навици, характер и приятелства. Спортуването става по-трудно, когато навън температурите са отрицателни, но това не бива да ни спира. Има достатъчно опции за спортуване на закрито, от които да си избере детето ни. И без да трябва да ходим на ски, ако не сме големи фенове, волейбола, баскетбола и плуването са много добри опции за подрастващи.

За да заздравим имунната система на децата е полезно да следим техните хранителните навици, както и количеството сън, което получават. Те имат нужда от повече сън от нас, и дори да имат много енергия, за да бъдат здрави и силни, трябва да спят по поне 9-10 часа на ден, в зависимост от възрастта. Храненето също трябва да бъде пълноценно. Имуностимулиращите храни са перфектни за зимата и сега е най-добрият момент да пробваме да включим повече зеленчуци в храненето на своето дете.

Добрите хигиенни навици за често миене на ръце, както и периодичното дезинфекциране на дома също са задължителни. Колкото и да е трудно понякога с малките деца, постарайте се да им изградите навик да не си пипат лицето и устата, тъй като това е най-лесният начин вирусите и микробите да влязат директно в системата.

Прочетете още:
Имунната система при децата
Хранителни добавки за деца
Физическата активност и спорт в ранна детска възраст

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top