Ползите от чай матча – какво представлява и как да го използвате?
През последните години зеленият чай, наречен „матча“, набира все повече популярност. Той е не просто модерен, но и много полезен. Основната му отлика от всички други чайове е, че представлява смлени на прах чаени листенца. Напитката се получава чрез разбиване на праха с топла вода. Когато пиете матча, приемате не само минималното количество полезни съставки, които остават във водата след запарване, а цялото количество, съдържащо се в стритите на прах чаени листа.
Специфики на чая матча
Вече казахме, че основната отлика на матча е в приема на целите чаени листа. Но и самите листа са от специално отглеждани растения Camellia sinensis. Известно време преди прибирането им те се засенчват, което пък увеличава хлорофила и другите фитохимикали в тях. При това се отбират само връхните, най-младите листа от реколтата.
След предварителната обработка и изсушаването жилките и дръжките им се отстраняват, а самите листа се стриват до фин ярко зелен прах. Вкусът на чая е по-сладък и по-мек от този на останалите зелени.
Състав на зеления чай на прах
Той съдържа:
- големи количества аминокиселини и особено L-теанин;
- изобилие от антиоксиданти – включително полифеноли и най-вече катехини, особено епигалокатехин-3-галат (EGCG);
- хлорофил, кверцетин, кофеин, рутин и други биоактивни съставки;
- витамини от група В, С и Е, каротин (витамин А);
- минерали – хром, магнезий, селен, цинк;
- фибри, олигоелементи.
Ползи от приема на матча
- Подкрепя състоянието и функционалността на мозъка – като концентриран източник на полифеноли, хлорофил, кофеин, L-теанин, матча повишава енергийния метаболизъм на мозъка, остротата на ума, концентрацията, подобрява паметта.
- Предпазва мозъчните клетки от увреждане и дегенеративни процеси, водещи до невродегенеративни болести (Алцхаймер, Паркинсон) благодарение на антиоксидантните свойства на чаените листа.
- Повишава нивата на релаксиращия невротрансмитер GABA, а той пък успокоява и отпуска ума – дължи се на високите нива на аминокиселината L-теанин, която преминава кръвно-мозъчната бариера.
- Защитава здравето на сърдечно-съдовата система и се отразява благоприятно на нивата на лошия холестерол и кръвното, което пък се дължи и на високото ниво на катехини и рутин.
- Проявява противовъзпалително и имуностимулиращо действие – EGCG (епигалокатехин-3-галат) потиска растежа на болестотворните микроорганизми – бактерии, вируси, намалява хроничните възпаления (артрит).
- Подпомага плътността на костите и здравето на зъбите – свойство, характерно за зеления чай.
Матча осигурява допълнителни ползи като засилване на общия метаболизъм, регулация на кръвната захар, контрол на теглото, подкрепа за червата, намаляване на депресивните състояния и на риска от рак, подобряване състоянието на кожата и т. н.
Как да използвате зеления чай матча?
Чаят се прави с вода с температура около 80° С. На 100 мл или 70 мл вода – (според вкуса си) поставете половин чаена лъжичка прах (1 – 2 г). Разбийте за петнайсетина секунди с бамбукова бъркалка (или блендер) до пяна.
Ако много бързате, поставете чая в бутилка и го разтръскайте добре със студена вода.
Матча можете да влагате в кулинарни рецепти, в други студени и топли напитки, да гарнирате сладолед и сладкиши.
От удивителните свойства на зеления чай на прах се възползват козметичната индустрия и производителите на хранителни добавки. Матча се превърна в една от съставките, които ще откриете в множество нови формули за грижа за кожата, за поддържане на добра форма, за дентално здраве.
Матча – като чай или вложена в различни продукти – ще намерите на befit.bg. Заповядайте! Очакваме ви!
Прочетете още:
Какво е L-теанин и с какво е полезен за организма?
Основните видове чай – кои са те?
Как да запарвате чая, за да получите най-добър вкус?