Здравословно хранене по време на бременност

- виж повече

Бременна сте и изпитвате неутолим глад за всякакви храни в странни комбинации. Не се безпокойте, нормално е. Препоръчваме ви да избягвате полуфабрикатите, вафлите, чипсовете – всички онези храни, които нямат висока хранителна стойност, но ви помагат да качвате килограми. Създайте си балансирано меню, за да получите (вие и вашето бебе) необходимите хранителни вещества и желанието ви за похапване на джънк фууд рязко ще намалее. Най-много да продължите да комбинирате кисели краставички с ягодов сладолед.

Какво значи здравословно хранене по време на бременност

Това са тези храни, които доставят на вас и на плода, достатъчно количество фибри, витамини, минерали. Наблегнете на плодовете, зеленчуците и някои млечни продукти. Важно е да приемате дневно около:

  • 1000 – 1300 мг калций,
  • 250 микрограма йод,
  • 27 мг желязо,
  • 70 мг витамин С,
  • минимум 0,4 мг фолиева киселина.

Избирайте храни, които са богати на фибри.

 бременност хранене

В кои храни се съдържат тези вещества

Плодове и зеленчуци: наблегнете на портокали, пъпеши, кайсии, грозде, диня, броколи, домати, спанак. Листните зеленчуци, бобът и грахът са особено богати на фолиева киселина. Постарайте се да приемате от 2 до 4 порции зеленчуци и плодове на ден.

Хляб и зърнени храни: те са богати на желязо, витамини и фибри – ориз, пълнозърнести храни. Хапвайте умерено от тях.

Месо, риба, яйца: яжте агнешко, пилешко и телешко месо. Намалете свинското. Ако не ви става лошо от нея, хапвайте риба – прясна и добре приготвена, не от консерва и не сурова. Избягвайте миди и скариди. Хапвайте повече яйца.

Млечни продукти: яжте мляко – кисело и прясно, сирене, сметана. На вас и на бебето ви трябва много калций. Затова се опитайте да добавите млечни продукти към всяко или почти всяко хапване през деня.

Пийте много вода и свежо изцедени плодови сокове. Почивайте си. Хранете се умно – не в количество, а в качество като за двама. Така и двамата с бебо ще сте здрави и ще се чувствате добре.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top