Здравословно есенно детско меню

- вижте полезните храни
Здравословно есенно детско меню

През есента децата вече са тръгнали на училище и на детска градина. Нужна им е още повече енергия от тази, която са влагали в летните игри. А и сезонът на гриповете и настинките тепърва започва, добре е да помислите за укрепване на имунната им система. Не, не е нужно да ги тъпчете с хапчета, сиропи и добавки. Достатъчно е да обновите обичайното им меню с богатите на витамини есенни храни.

Броколи, зеле, карфиол

Вярно, не може да се каже, че децата ги обичат особено, но все ще намерите начин да ги накарате да хапват поне веднъж седмично броколи, зеле и карфиол. Те са богати на калций, витамин С, витамин К, фолиева киселина и фибри. Ще дадат на децата ви енергия, ще помогнат за заздравяването на костите и подсилването на имунната им система.

Сладък картоф

Не го бъркайте с обикновения. Той е много вкусен, богат на витамин А и желязо, страхотна гарнитура за печено месо. Интересен вкус се получава, когато го комбинирате с грах.

Ряпа

Добавете я в зелевата салата. Има и рецепти как да я приготвите с кафява захар и галета. Богата е на витамин С, витамини А и К и фолиева киселина. Измислете забавен начин, по който да я поднесете на децата, защото тя не е от любимите им храни.

Нар

Нарът е с вълшебен вкус, който се харесва на малки и големи. Обезопасете едно кътче от кухнята – сокът от нар прави ярки петна навсякъде – и оставете децата да се научат да чоплят, белят и хапват този плод. Забавлението е голямо, а ползите за здравето им – многобройни.

Боровинки

Достъпни, вкусни, любими на деца и възрастни – трудно ще намерите по-богати на витамин С плодове. Те са истинска сила, когато имунната система има нужда от подкрепа. Вкусни са на сладко и сурови, като е по-добре, докато може, да се консумират по втория начин. Объркайте малко сурови боровинки с кисело мляко и лъжица мед и сервирайте на детето си новия му любим десерт.

Веднъж седмично червено месо и риба и два пъти седмично пилешко – добавете към тях есенни зеленчуци, и плодове за десерт, и научете децата си колкото се може по-рано да ценят експериментите в кухнята. Така е сигурно, че винаги ще се хранят здравословно.

Прочетете още:
Как да повишим апетита на детето
Био снакс – какво е това

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top