Здравословна храна в заведение за бързо хранене

Когато разглеждате менюто, четете...

Хапването на крак в някоя верига за бързо хранене, заместването на питателния обяд със сандвич или с набързо изгълтан друг полуфабрикат вече са обичайна практика у нас. Вярно е, че това е най-лесно, достъпно, бързо и евтино, но със сигурност не е най-здраволовното хранене.

Затова ви предлагаме няколко съвета как да се научите да правите възможно ай-здравословния избор в заведенията за бързо хранене.

Като начало можете да проверите какви хранителни съставки ползват в тази верига за бързо хранене, която посещавате. Подобна информация можете да намерите в интернет. Или пък се ориентирайте към вериги за бързо хранене, които предлагат върху вегетарианска храна приготвена от екологично чисти продукти.

Мислите си, че се храните здравословно, когато си поръчвате салата? Това е добър избор, но ако към нея прибавяте дресинг, сосове, богати на мазнини и пържена гарнитура, по-добре си поръчайте хамбургер или се задоволете със салата от пресни зеленчуци, печена гарнитура и ако не можете да се въздържите, съвсем лек дресинг.

Когато разглеждате менюто, четете внимателно. Най-добре подминете всичко, което е пържено, панирано, тестено, оваляно в галета, хрупкаво или с твърде много крем или сметанов сос. Тези храни са богати на калории и мазнини. Подберете ястия с възможно най-много зеленчуци и пилешко месо или риба.

Не пийте сода или друга газирана напитка. Консумирайте минерална вода или неподсладен чай.

Въздържайте се от прекомерна употреба на дресинги, кетчуп, майонеза, други видове сосове, допълнително добавяне на сирене или сметана.  Ако си поръчате сандвич с пиле на скара, не слагайте отгоре половин тубичка майонеза. В случай, че съвсем не можете да се въздържите, сложете съвсем малко, колкото да усетите вкуса.

Внимавайте за размера на порциите. В заведенията за бързо хранене често в една порция се събира храна, която ще ви е достатъчна поне за две хранения. Не се тъпчете. Много често понеже сме гладни, се нахвърляме върху храната, поглъщаме огромно количество и след това ни боли корем. Яжте бавно и щом усетите, че се засишате, дори и да ви е вкусно, не продължавайте да ядете. Ако няма как да си поискате по-малка порция, разделете голямата с някого. Или поне десерта.

Не прекалявайте със солта. И без това този тип храни съдържат много натрий и допирнасят за повишаване на кръвното налягане. Ако не можете да се контролирате, избягвайте бюфети. В тях ще изядете много повече отколкото ви е необходимо и тогава ефектът от салатата без дресинг, храните с ниско съдържание на мазнини и пресните плодове ще изгубят полезността си. Просто ще ви боли коремът. Затова хапнете.  Починете си десет минути и ако все още сте гладни, отидете да си сипете втора порция.

Хранете се разумно. Не бързайте. Бързо погълнатата храна не е сдъвкана добре и ще ви причини неприятности със стомаха. Освен това ще изгубите удоволствието от храненето.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top