Здравословна великденска трапеза

- как да я постигнем

Всички знаят какво се случва по празниците. Първо всички са под влияние на очакването. Вълнуват се, чакат почивните дни и срещата с роднини и приятели. Боядисват се яйца, купуват се козунаци, пекат се агнета. След това сядате около масата, похапвате, става ви тежко и празничното настроение се изпарява. На негово място идва сънливостта и чувството, че и този път сте прекалили с яденето. Не звучи добре, нали? Тогава променете схемата.

Всички знаят какво има на великденската трапеза и не е нужно да правите драстични промени в менюто, за да бъде храната ви здравословна, а вие да похапвате с мярка.

Сладки и козунаци

Няма как да минете без великденските сладки и козунаци, а не е и нужно.

Първо, направете си ги в къщи. Така ще знаете точно какво слагате в тях, ще съберете около себе си семейството да ви помага и така ще удължите празника, а и трудно ще направите такова количество, каквото можете да купите. Затова просто ще похапвате по-малко сладко.

Второ, ако няма как да си направите тези благини у дома, поне купувайте внимателно. Заложете на класически козунак, а не на модификации с шоколад, бонбони и какво ли още не. Освен това не купувайте твърде големи количества велкиденски курабии и козунаци.

Салати

Прясната салата вече е готова. Не правете допълнителни тежки салати с майонеза, сметана, месо. Заложете на марули, спанак, коприва, моркови, репички. Нека свежата салата присъства неотменно по време на празниците. Тя ви засища бързо и ви пречи да погълнете твърде големи количества месо, плънка и други по-тежки гарнитури.

Месо и основни ястия

Агнето на пещ е класика, която се прави най-вече за Великден и Гергьовден. Не го заменяйте за разни сложни, тежки ястия. Просто поканете повече близки и приятели и го хапнете дружно.

Яйца

Не боядисвайте твърде много яйца или, ако се окажат повечко, раздайте ги на съседи, приятели и познати.

Вкусотии за децата

Не купувайте чипсове, вафли и шоколади. Пролет е – има свежи плодове, от които бързо можете да направите домашен млечен шейк или пък крем с изцедено кисело мляко.

Не стойте гладни цял ден, за да чакате празничната трапеза, защото ще сте прегладнели, ще изядете повече от необходимото и няма да се чувствате добре. Опитайте се да запазите нормалния си режим на хранене. Когато седнете на трапезата, яжте бавно, опитвайте по малко от всичко и най-вече обърнете внимание на роднините и приятелите си. Така ще се чувствате отлично през цялото време.

Прочетете още:
Джънк фууд – с какво да я заменим по празниците
Сурови или печени ядки
Здравословна храна в заведение за бързо хранене

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top