Здравето на червата

и храните, които го поддържат
Здравето на червата

Здравето на червата означава не само липса на храносмилателни смущения и болки в коремната област. То определя цялостното здраве на организма и ако това твърдение ви се струва преувеличено, нека да видим, каква е ролята на чревния тракт.

Какви са функциите на здравите черва?

В червата се извършва финото разграждане на храната и през стените им хранителните вещества се просмукват в кръвта, от която достигат до всяка клетка и тъкан.

Задържат токсичните и вредни химикали, които се придвижват към дебелото черво и се изхвърлят навън.

Осигуряват жизнено пространство на така наречената чревна флора – колонии бактерии, които допринасят за по-доброто храносмилане и усвояване на храната, произвеждат полезни субстанции, някои от които не се произвеждат от никой друг орган в тялото; подкрепят имунната  система, ендокринната, сърдечно-съдовата, мозъка.

Чревния микробиом и здравето

Микроорганизмите колонизират буквално цялото здраво човешко тяло и живеят в симбиоза с него. Наричаме ги микробиота и/или микробиом и за тях можете да прочетете повече в публикацията за микробиома.

Най-голямата част от микроорганизмите живеят в стомашно-чревния тракт и особено в дебелото черво. Процъфтяването на балансирания чревен микробиом и здравето на червата са в тясна взаимна връзка. Влошаването на състоянието на червата застрашава баланса на чревната флора. Дисбалансирането на чревната микробиота (дисбиоза) води до загуба на бактериално разнообразие и превес на патогенните – вредните бактерии в чревния тракт.

Прекомерното нарастване на патогенните бактерии предизвиква остри и хронични възпаления на червата. Предпоставка са за заболявания като синдром на раздразнените черва, болестта на Крон, улцерозен колит и др. Влошаването на функциите им влече нежелани последици и за организма като цяло. Може да се случи след употреба на антибиотици, поради липса на разнообразие в храненето и превес на преработената храна, при излагане на вредности или злоупотреба с алкохол и цигари, след боледуване.

Как да се грижите за здравето на червата си?

Хранене – фибри и ферментирали храни

Да поддържате червата си здрави, означава да поддържате здравето на техния микробиом. Здравият микробиом има нужда от подходяща храна. Това са несмилаемите въглехидрати, наричани пребиотици – инулин, пектин, фруктоолигозахариди, устойчиви нишестета. Представляват растителни влакна – фибри. Съдържат се в растителните храни. Най-големите концентрации са в

  • лука – чесън, кромид, праз;
  • аспержите и артишока;
  • зелевите, бобовите, ядките и пълнозърнестите (пшеница, овес, ечемик);
  • плодовете и зеленчуците.

Фибрите преминават непокътнати през тънките черва, като ги почистват механично и стигат до дебелото черво, където ферментират под въздействието на бактериите. Но преди да нахранят бактериите, фибрите ви създават по-продължително усещане за ситост, забавят усвояването на захарите и мазнините, като намаляват нивата на глюкозата и холестерола в кръвта ви.

Увеличаването на фибрите в менюто трябва да става постепенно, за да не предизвикате дразнене и подуване на корема. Задължително е да пиете достатъчно вода.

Ферментиралите храни – кисело мляко, кисело зеле, туршии, темпе, кефир, кимчи и др. – поддържат разнообразието в микробиотата, като внасят полезни бактерии – пробиотици – в стомашно-чревния тракт и поддържат здравето на червата.

Растителната сурова и ферментирала храна е източник и на много биоактивни растителни съставки като витамини, минерали, полифеноли, които са от голяма полза за организма.

Вредни за микробиома и червата ви са тлъстите меса, рафинираните захар, брашно и ориз,  алкохолът. Особено вредят високопреработените храни, в които изобилстват добавени захари, изкуствени подсладители, мазнини, консерванти, и различни химикали под формата на добавки.

Здравето на червата

Необходим ви е здравословен начин на живот и хранителни добавки

Здравето на червата Ви и на тяхната микробиота се влошават от нервното напрежение и постоянният стрес, недоспиването и обездвижването, липсата на постоянен хранителен режим и дишането на цигарен дим.

Особено неблагоприятно е приемането на лекарства – от антидепресанти до антибиотици. Антибиотиците, които наистина са спасили милиони животи от откриването им насам, убиват лошите, но и добрите бактерии, и така застрашават здравето на червата ви. Затова лекарите съветват антибиотичната терапия да бъде съпроводена с прием на пробиотични добавки – около 3 часа преди или след приема на антибиотика.

Приемът на пробиотици под формата на хранителни добавки е добро решение още при дисбиози, след боледуване, при диарии, в ранна детска възраст и с напредването на възрастта – все случаи, в които присъствието на добри бактерии в червата е нарушено или сведено до минимум. Понякога е подходящ и като профилактика, но за това говорете с лекаря си.

При нас, на befit.bg, ще намерите внимателно подбрана колекция от пробиотични, пребиотични и синбиотични (комбинирани) продукти, както и фибри за баланс на чревната флора. Те осигуряват ефективна доставка на добри бактерии до червата ви и поддържане на жизнеността им. Модерни формулировки, подобно на растителния пробиотик от българско кокиче, са подходящи дори за хора с алергии, с язви и гастрити.

Свържете се с нас и поръчайте нужния Ви пробиотик!

Прочетете още:
Фибрите и ролята им за здравето

Ферментиралите зеленчуци – полезни или вредни са туршиите?
Артишокът – малко познат, но много полезен

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top