Здрава кожа на ръцете

- как да я запазите през зимата

Ръцете ни са изключителни инструменти, чрез които адаптираме света към себе си. Те са изложени постоянно на въздействието на външната среда, а тя съвсем не е благосклонна към тях. В същото време кожата, която ги покрива, е тънка, без особена мастна подплата, без мастни жлези. Това причинява остаряването ѝ много по-бързо, сравнено с която и да е друга част на тялото.

Занемарени, захабени и състарени, ръцете ни бързо издават не само възрастта ни, но и манталитета ни, хигиенните ни навици, проблемите със здравето.

Критичен за кожата на ръцете е студеният период

Сухият студ изсмуква влагата ѝ, изсушава я, прави я чувствителна и раздразнена, води до напукването ѝ. А то не само загрозява външният вид на ръцете, но е и много болезнено. Да не говорим, че пукнатините – дори най-дребните – са възможност за бактериална инфекция и усложнения.

Мъглите и високата влажност разтварят замърсяванията във въздуха и те се отлагат върху кожата, като ѝ носят допълнителни изпитания.

Честото миене разрушава защитната ѝ бариера

Миенето на ръцете с агресивни сапуни и почистващи вещества смъква всякаква мръсотия – включително агресивните патогенни микроорганизми. Но заедно с това разрушават и защитния хидро-липиден филм и оставят кожата беззащитна, обуславят бързата загуба на влагата от повърхностните ѝ и по-дълбоки слоеве.

От месеци наред всички мием ръцете си доста по-често и по-дълго от обичайното. Това се оказа един от малкото начини да се противопоставим на пандемичното разпространение на коронавируса.

Затова, дори и досега да не сте полагали специални грижи за ръцете си през зимата, време е да го направите:

Мийте се с приятно топла вода и мек сапун

Горещата вода не е задължително условие за отстраняване на вирусите и микробите, но пък пресушава кожата. Няма изискване да използвате антибактериален сапун. Ще ви свърши работа всеки, затова избирайте най-щадящия – примерно с овлажняващи съставки.

Не търкайте ръцете си при изтриване и подсушаване

По-скоро ги попивайте и потупвайте. Използвайте само напълно сухи и чисти кърпи, влажните предразполагат развитие на бактерии. Можете да използвате меки еднократни хартиени кърпи. Избягвайте сушенето с топъл въздух. Той няма да унищожи евентуалните вируси, но пък ще остави кожата ви пресушена или недоизсушена.

Нанасяйте овлажнителя веднага след измиване върху все още леко влажна кожа

Така той ще пази влагата в кожните слоеве и няма да позволи загубата ѝ. Лекарите съветват да подбирате по-мазни продукти – ще се ориентирате освен по съставките и по това, че те са обикновено в кутия или туба. Тези във флаконите с помпа са по-скоро на водна основа.

Избирайте продукти, в чийто състав са включени:

  • хиалуронова киселина;
  • серамиди;
  • глицерин;
  • урея;
  • диметикон;
  • сквален;
  • масла от жожоба, авокадо, кокос, ший и др.

Носете ръкавици навън

Носете защитни ръкавици и когато домакинствате, за да запазите ръцете си от влиянието на битовата химия, продължителното мокрене, изсушаващото действие на домашния прах, зацапването в градината.

Нанасяйте овлажнител и върху дезинфектанта,

който използвате, когато нямате възможност да миете ръцете си. Правете го, след като препаратът е напълно изсъхнал.

Ако кожата на ръцете ви вече е суха и ви създава проблеми, нанесете дебел слой мазен подхранващ крем, поставете памучни ръкавици или меки чорапи и спете така. Повторете процедурата при нужда, докато кожата се възстанови, стане мека, нежна и гладка.

Прочетете още:
„Овлажнителите – видове и функции“

„Грижа за кожата през зимата“
„Как да избера крем за ръце“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top