За храненето и пътя към върха

За да може твоят организъм да функционира правилно...

„Няма по-трогателна гледка на света от тази, на жена, която приготвя вечеря за мъжа, който обича.”

Томас Улф

Представи си за момент как се изкачваш в планината на път към върха…

Усещаш  как умората завладява тялото ти, как сърцето ти тупти бързо, как всяка клетка от тялото ти е устремена към една цел – да достигнеш върха.

Към тази цел те водят желанието да загърбиш, да избягаш от досадните житейски неволи и онзи древен стремеж да видиш нещата от високо – през очите на птиците, да изпиташ онова сладко чувство на свобода и контрол. Свободен от всичко и контролиращ всичко…

Вече си на върха, и … И ти става някак много хубаво! Залива те вълна от гордост, че си част от цялото великолепие, което те заобикаля. Изпълва те шоколадовото усещане, че си на върха в буквалния и преносния смисъл. И в крайна сметка осъзнаваш, че нещата са много лесни и дори прости … понякога, и ти трябва много малко, за да се чувстваш добре и да си във форма. Сега ще попиташ: И кое е това малко? Ще ти кажа:

Ти си част от света, който те заобикаля и той е част от теб – обединява ви идентичния химически състав. В теб присъстват много химически елементи: кислород, въглерод, водород, азот, калций, фосфор, сяра, калий, също така желязо, цинк, мед, алуминий (звучи почти като състава на полезно изкопаемо нали) и разбира се да не забравя … злато!  Да, точно така, в теб има злато.

За да може твоят организъм  да функционира правилно, е добре да поддържаш оптимални нива на съставките на химическия коктейл, от който си съставен. Разликата между теб и скалата, в която се плискат вълните, е туптящото ти сърце. Затова храненето не е просто приемане на липсващите ти микроелементи, витамини, минерали и т.н., храненето е нещо много специално. Какво има впредвид ли? Ако приготвяш храна – независимо за кого, за теб самия или за друг – подбирай внимателно продуктите, които ще използваш, вглеждай се в цветовете на зеленчуците (ако са зелени, ще успокоят нервното и физическо напрежение, ако са оранжеви – отлично лекарство за депресия, ще те заредят с настроение, ако са кафяви – техният цвят ще ти достави топлина и спокойствие), усети колко са ярки, забележи твърдостта и крехкостта им, порадвай им се. Просто обърни внимание, вглеждай се във всичко, което съставлява храната ти – не са нужни часове съцерцание, а само няколко минути, дори секунди. С твоето любопитство и внимание ще разбудиш в тях енергията, която ти е необходима. Има един пласт в човешкото познание, който все още не е изучен напълно, затова няма как да докажа думите си със закони и формули. (Химическата формула на любовта също не е открита, но любовта съществува 🙂 Това, което искам да ти кажа с две думи е: Събуди се! Само с няколко стъпки можеш да се чувстваш в отлична форма. Ето, вече си направил първата стъпка с любопитството, което си проявил докато четеш тези думи.

Нашия съвет е: Направи храненето свое хоби!

Ние от БИ ФИТ ще ти помогнем да го постигнеш, като се ангажираме всеки месец да допълваме знанията ти за храната, която носи здраве. Не мисли, че всичко се изчерпва с цифрите и процентите от опаковките на продуктите, които консумираш. Можеш да подбираш и приготвяш храната си така, че да ти носи чувство на задоволство и хармония. В почти всичко, което прави човек има философия – точно тази капка мъдрост и знание искаме да ти дадем, за да можеш да живееш добре и да се наслаждаваш на нещата от живота.

В следващите статии, които ще бъдат публикувани в рубриката „Тема на месеца”, ще откриеш защо храната е основа на усещането за ДОБРА ФОРМА.

Всички от екипа на БИ ФИТ, освен знания и умения, влагаме сърце и душа в това, което правим, за да ти помогнем лесно, интересно и с удоволствие да изкачваш върховете в  твоя живот. В крайна сметка живеем на един адрес – Планета Земя, затова ще се радваме да се засечем на някой от  „върховете” – на по топъл билков чай или пък чаша ароматно вино.

Умното хранене или храна за ума.

Знаеш ли, че същите храни са полезни за мозъка, каквито за сърцето. Червената боровинка е на първо място по полезност за мозъка. В нея има много антиоксиданти, а както е известно антиоксидантите взаимодействат със свободните радикали на кислорода, които правят холестерола вреден за сърцето и съдовете, а също са и отговорни за влошаване на паметта и работата на опорно-двигателния апарат с възрастта. На второ място води класацията черната боровинка. В нея има по-малко антиоксиданти, но затова пък се съдържат вещества, които подобряват зрението. Едролистното цвекло и зелето са на почетното трето място. В тези зеленчуци се съдържат вещества, които разрушават ферментите водещи до развитието на болестта Алцхаймер и снижаването на когнитивната функция. На четвърто място е мазната риба. Сьомгата, сардината и херингата съдържат мастни киселини, които също разлагат вредните ферменти. Спанакът – пето място. Спанакът забавя появата на проблеми на нервната система, предизвикани от стареенето, а също възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности. Съветът на БИ ФИТ: Все пак не забравяй, че най-добрата храна за ума са книгите. 😉

Ще се радваме да опиташ и включиш в любимите си здравословни храни – двата вида червена боровинка, които предлага дрогерия БИ ФИТ. Наслади им се!

Маргарита Атанасова

Към останалите статии от тази тема:


Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top