Органичен и Натурален

не винаги значи Полезен

Желанието на все повече хора да живеят здравословно, да се хранят, обличат и да обгрижват кожата си с надеждни и сигурни продукти дава невероятни възможности на маркетинговите отдели на производителите. На пазара се появиха „зелени“, „екологични“, „натурални“, „органични“ и „био“ стоки с всякакво предназначение – особено за козметични грижи.

Какво означават тези определения

Биопродуктите

Те се произвеждат по специален регламент и са защитени със сертификати. Знае се всяка тяхна съставка от коя биоферма идва и как точно е произведена. Гарантирано е, че над 95% от съдържанието им е био. Стига да са оригинални.

Какво ще рече „зелена“ и „еко“ козметика

Няма консенсус по въпроса, какво е „зелена“ козметика, нито някакво официално определение. Всеки може да го разбира както иска, но внушението е, че е по-безвредна и по-полезна от конвенционалната. А това не винаги е вярно.

„Еко“ отпраща към „безопасно за околната среда“, „чисто от вредни вещества“. Би могло да се отнесе към продукти от суровини, събирани в екологично чисти райони. Но това трябва да се удостовери с документи. Ако такива липсват, „еко“ е само маркетингов трик.

„Натурални“ продукти

„Натурална козметика“ не е нормативно уточнено понятие. „Натурален“ означава произхождащ от природата, естествен, не преработен. Не носи никакви указания, как точно е произведена натуралната суровина. Без особени последици на етикета може да го изпише всеки, дори ако в продукта има нищожен процент естествени съставки. „Естествено“ и „натурално“ не е равностойно на „полезно“ – натурални са и растителните токсини, суровият петрол и т. н.

От друга страна обаче съществуват марки, чиито продукти съдържат много висок процент качествени естествени суровини. Те преминават сертифициране от авторитетни организации. Ако на опаковката видите знаците на Cosmos, Demeter, Natrue, това е гаранция за наистина натурална козметика.

Какво означава „органичен“ отнесено към козметиката

Популярно е схващането, че органичната козметика е с гарантирано високо качество, безопасност и резултатност, че производството ѝ щади околната среда и е съпроводено с висока социална отговорност. То е обусловено от понятието organic cosmetic, което е равностойно на „био козметика“. И за органик козметиката е изпълнено изискването за над 95% сертифицирани съставки. Но ако продуктът, който купувате, няма на опаковката знак на сертифицираща организация и сертификат, това, че пише „органичен“, не дава никаква достоверна информация.

И по-лошо –  „органичен“ е определение за много други неща, които в никакъв случай не са полезни за кожата ви. Според определението на Енциклопедия „Британика“ „органичните вещества са голям клас химични съединения, в които един или повече атоми на въглерода са ковалентно свързани с атоми на други елементи, най-често водород, кислород и азот“. Те се изучават от органичната химия, с която са ви занимавали в последните класове на гимназията. Изключение правят карбидите, карбонатите и цианидите, които се смятат за неорганични.

Органични съединения са петролът и петролните продукти, въглехидратите, мазнините и белтъчините, алкохолите. Също и повечето синтетични съединения, създавани от съвременната химия – пластмасите, платовете и т. н. Органична е и биомасата, произвеждана от цялата жива природа.

Думите са многозначни и многосмислови. Това често придава на различните, уж категорични, маркетингови твърдения обтекаемост и в края на краищата те съвсем не казват това, което изглежда, че казват.

Независимо дали купувате козметика, храна или дрехи, изисквайте безусловни доказателства за качествата на продуктите, за полезността им и за безвредността им.

 Прочетете още:
„Натурална или био козметика“
„Минералната козметика“ 
„Срокове на годност на козметиката“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top