Защо напълняваме зимата

- и как да се справим?

Рядко са щастливците, които не добавят нито килограм отгоре през зимата. Ако сте от тях, живейте си, както си знаете. Но ако след всяка зима водите неравна борба с теглото си, за да влезете в дрехите от миналото лято, по-добре се замислете отсега.
Причините, поради които напълняваме зимата
Разбира се, те може да са много различни за всеки – от неудържимо преяждане до сериозни здравословни проблеми. Все пак, има няколко основни причини, които обуславят зимното напълняване.
Организмът ви се застрахова
Ако от месеци не сте се сещали за филийки, намазани с много масло и дебел пласт сладко върху него, а сега не можете да им се наситите, да знаете – тялото ви подтиква да трупате резерви за студа. През хилядолетията студените месеци били време на недояждане. Това, в комбинация с необходимостта да се запази телесната температура в мразовитите дни, приучило организма да заделя още от есента резерви в подкожния мастен слой. Вижте само как изглежда домашният ви любимец, за да се убедите, че през есента и зимата напълнявате не само вие.
napalnyavane
Менюто се променя
С напредването на есента лесно достъпното разнообразие от пресни плодове и зеленчуци бързо намалява. Заменят ги пуканки и чипсове, вафли и шоколадови десерти, тестени изделия. Гозбите стават все по-мазни и пикантни, месото на трапезата – все повече.
Слънцето грее по-кратко
Оскъдната светлина намалява синтеза на ендорфин и серотонин, които ни карат да се чувстваме щастливи. Несъзнателно се опитваме да компенсираме с наблягане на шоколада и сладкишите.
Физическата активност силно намалява
Стъмва се все по-рано, студено е и често е мъгливо и влажно. Не ви е до разходки. Предпочитате да си стоите вкъщи на топло. На дивана, на фотьойла, пред компютъра – все едно. Рязко ограничавате движението си, разнообразявате се с различни вкусотии. Излишните калории тялото ви грижливо превръща в мазнини за гладни дни.
Празниците са много, богатите трапези – също
За около повече от месец преяждането става практика. Алкохолът също се лее щедро, а той освобождава много калории.
napalnyavane1
Възможно ли е да се противодейства на зимното напълняване
Сред посочените основни причини за зимното напълняване липсва една – болшинството от хората спират да се интересуват от добрата си физическа форма почти веднага, щом отмине сезонът на плажуването и банските костюми. За нея се сещат чак като се зададе пролетта. Борбата с килограмите обаче с напредването на възрастта става все по-трудна. Затова по-добре не спирайте да се поддържате – нищо, че е хладно, че якето и палтото скриват наедрялата талия и появилите се вече „любовни дръжки“ под нея.
Невъзможно е да противодействате на краткото зимно слънцегреене. Но пък можете да го компенсирате. Ако си наложите да се разхождате поне по половин час всеки ден, излагането на светлината ще ви осигури повече серотонин и ендорфини. Това ще ви спести острото желание за шоколад или сладкиши.
Физическата активност ще изгори доста калории. Необходимостта да се поддържа топлинният баланс на тялото в студа също изразходва енергия. Можете да правите подходящи упражнения, да танцувате, да карате колело или просто да изкачвате стълбището вкъщи.
Внимателно премисленото меню, съобразено с начина ви на живот, няма да оставя кой знае колко за трупане на мастни резерви. А празниците – правете разтоварващи дни между тях.
Напълняването през зимата се случва почти на всички. Но не е задължително. То зависи и от вас.
Прочетете още:
„Болести, от които се пълнее“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top