Защо кучето ви хапе

и как да се справите с това?
Защо кучето хапе

Когато се случи кучето ви да ухапе вас или друг, вие се чувствате предадени и мислите, че никога повече няма да можете да му се доверите. Тълкувате ухапването като агресия, а за домашния ви любимец то е нормално средство за комуникация и защита.

Защо кучето ви хапе?

Не породата определя дали кучето ще хапе, а неговата индивидуална история и поведение. На практика всяко би могло да ухапе. Ако изключим болестните състояния, за да се случи това, домашното куче трябва да е провокирано. Ухапването винаги е реакция на нещо. Стресовите ситуации, играещи роля на провокация, може да са с различен характер и вие често дори не си давате сметка за тях. Което пък е причина да смятате ухапването за безпричинно.

При някои кучета прагът на търпимост, след който ще захапят, е висок. Те са търпеливи и спокойни и сякаш са най-добрият избор за съжителство с деца. Но при гостуване на много активно и много шумно дете дори домашният любимец с висок праг може да ухапе. Освен това то може да пренасочи агресията си и да пострада друг, а не виновникът за стреса, което също кара хората да говорят за безпричинно ухапване. В същото време куче с нисък праг на търпимост може никога да не ухапе, ако съжителства с тихи и кротки деца и в средата му няма стресори.

Всичко, приемано от домашния ви любимец като заплаха, може да го накара да хапе. Но той най-напред ще изглежда притеснен, после ще заръмжи, ще оголи зъби и дори може да изтрака с тях, накрая – ако не обърнете внимание на предупрежденията – ще ви ухапе. Ще го направи дори плахото животно, което предпочита да отстъпи, но някой или нещо не му позволяват отстъпление. Или иначе спокойната майка, която чувства заплашено леговището и малките си.

Попаднало в стресова ситуация, кучето хапе, за да:

  • се защити
  • запази територията си
  • храната си
  • любимата си играчка
  • своя човек.

Могат да го подтикнат болката, страхът, възбудата и безпокойството, стресването при сън, усещането, че е застрашено.

Кучетата хапят и по време на игра. Това обикновено ги забавлява и не е израз на агресия, но не прави ухапването по-малко опасно за човека. Твърде вероятно е да се случи при борба, дърпане на въже, при всяка по груба силова игра. Понякога лекото хапане на краката е проява на инстинкта на пазача на стадото.

Какво да правите, ако кучето ви хапе?

Елиминирайте ситуацията, която го провокира

Ако забележите специфична ситуация, при която вашият домашен любимец хапе или поне се опитва да хапе (ръмжи, оголва зъби, изщраква с тях), старайте се да овладявате всяка подобна ситуация още при зараждането ѝ.

Дръжте се като надежден защитник

Когато усещате, че животното е несигурно, поведението ви нека е като на надежден защитник – дръжте го на сигурен повод, говорете му ласкаво и успокоително, предлагайте лакомства. Пазете го далече от източника на безпокойство – непознати хора, чуждо куче, дете, което обикновено го дразни.

Не го наказвайте физически

Въпреки че след ухапване първата ви мисъл е да накажете подобаващо домашния си любимец, не го правете. Физическото наказание няма да спре вашето куче, по-скоро ще го накара да се страхува от вас, да спре да ви вярва, да се озлоби. Награждавайте го за всяко поведение, което не включва агресия.

Защо кучето хапе

Социализирайте добре кутретата

Правилната социализация на кутрето също ще му помогне да запазва спокойствие в различни ситуации, сред непознати хора и животни и ще минимизира вероятността да хапе в бъдеще.

Обучение за послушание

Обучението за послушание е вероятно сред най-добрите решения. То е подходящо и за млади, и за възрастни домшани любимци. Пренасочва мисленето им, подкрепя контрола на импулсите и повлиява всички видове проблемно поведение. Потърсете професионален дресьор или сертифициран консултант по поведение на кучето.

Не излизайте без намордник

Свикнете го да носи намордник и не излизайте навън без него.

Контролирайте поведението му

Може да се наложи да го изолирате, да не го водите на разходка, да не го возите с колата си, да не го пускате в двора. Също да го прибирате в клетка, когато ви идват гости и особено деца. Това силно ще влоши качеството му на живот. Но едва ли ще имате голям избор, ако то постоянно демонстрира агресивността си.

Прочетете още:
Агресия при домашните любимци
Възпитанието на кучето – ще се справите ли?
Социализацията на кучето – защо е необходима

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top