Защо детето да посещава детска ясла и градина

- две важни причини

Обикновено се смята, че децата тръгват на ясла или градина, защото майката трябва да се върне на работа. Но има и още една гледна точка. Тя се отнася до необходимостта в един момент детето да напусне комфортната домашна среда и да отиде в детско заведение, за да се социализира, да ускори развитието си, да се научи да общува и да си партнира с непознати възрастни и с връстниците си.
Това не е лесна крачка – особено когато семейството може да си позволи да отглежда детето вкъщи до училищна възраст. Намесват се съображения и страхове за здравето му и възможното често боледуване, за грубо отношение от страна на възпитатели и учители, от по-буйни и агресивни хлапета. Въпреки всичко детската ясла и детската градина са необходимост за подготовката на детето за живота в обществото, който му предстои.
Детската ясла и детската градина – първи урок по адаптация
До този момент детето е расло, заобиколено от много любов и внимание, в дом, специално пригоден за отглеждането му. Неговите потребности, желания и навици са били определящи за ритъма на живот в семейството.
В градината не само че му липсват мама и тате и домашният комфорт. То изведнъж престава да е привилегировано, става едно от многото деца. Режимът е общ за всички и има строго определен ежедневен ритъм. Моментните му предпочитания за храна, време за спане, игри и т. н. не се зачитат. Играчките са за всички, освен тях то трябва да споделя и вниманието на учителките и лелките. Ако в детските ясли все още може да разчита на лелките, в градината трябва да се самообслужва – хранене, обличане и събличане, ходене до тоалетна. Животът му се променя тотално. Стресът е огромен.
Детските психолози твърдят, че начинът по който детето ще се адаптира в този момент, до голяма степен ще определи способността му за адаптиране към всяка една промяна занапред. Трудно е да се каже предварително, как ще се справи вашето слънчице. И не е добра идея да му спестите това преживяване до първи клас. Тогава ще стане още по-трудно.
detska_gradina3
Първи урок за вписване в колектив и извършване на съвместни действия
В яслата малчуганите все още предпочитат и имат възможност да си играят сами. В градината, дори и в малките групи, общуването става все по-желано и се превръща в основен механизъм за развитие на детето. От една страна то общува с възрастните, от друга – с връстниците. При това уменията му се развиват целенасочено и системно под формата на игра.
Общуването предполага добре развити умения за говорене, слушане и разбиране и формиране на умения за водене на диалог. Като правило това се случва много по-бързо и успешно в равнопоставено детско обкръжение, отколкото в толериращата среда вкъщи. Освен че бързо развива говора и обогатява речника си, детето формира умения да отчита и разбира желанията на другите, да реагира съобразно поведението им, да се договаря, да се справя с конфликти. И всичко това се случва леко и непринудено – в играта.
В същото време то развива чувство за принадлежност и съпричастност, научава се да иска и да оказва подкрепа, да се ръководи от правила и норми, да разпознава очакванията на партньорите си. Процесите се усложняват, когато в колектива се формират различни приятелски групи. А с това се развиват и усъвършенстват способностите на детето ви да общува, ускорява се цялостното му психическо, емоционално и интелектуално развитие.
Затова не отхвърляйте посещението на детска ясла и/или градина. По-скоро помислете как да подкрепите максимално адаптацията на детето си в тях.
Прочетете още:
„Здравословно есенно детско меню“
„Детската козметика“
„Есенни съвети за здрави деца“
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top