Защо да пия топъл чай през лятото?

- няколко съвета

Знаете колко е важно да приемате колкото се може повече течности през лятото. Пиете много вода, натурални сокове, фрешове и студен чай. Но винаги ви се е струвало налудничаво да пиете топъл чай в горещините. А всъщност това не е чак толкова лоша идея.

Топлият чай утолява жаждата

Ако организмът ви е дехидратиран, топлият чай бързо коригира това. Пиейки го, вие си набавяте достатъчно вода и електролити и се чувствате по-добре в летните жеги.

Изпотявате се повече

Вече е доказано, че пиенето на топъл чай през лятото охлажда тялото. Все още се провеждат изследвания как точно става това. Според някои причината е в съдържанието на кофеин в чая. Той превръща мазнините в енергия, което пък предизвиква по-обилно потене.

Според други – разликата между температурата на напитката и телесната ви температура стимулира отделянето на пот.

Каквато и да е причината, когато пиете топъл чай в горещ летен ден, наистина се изпотявате повече. А ако сте леко облечени и потта може да се изпари от тялото ви бързо и лесно, това води до неговото охлаждане.

топъл чай през лятото

Устата ви не пресъхва

Понякога в летните жеги устата ви пресъхва и в нея остава леко горчив вкус. Топлият чай оправя проблема. В него се съдържат вещества, които стимулират производството на слюнка.

Помага ви да изхвърлите вредните вещества от организма си

Освен, че ви кара да се потите повече, топлият чай има и диуретичен ефект. Той ви кара да уринирате по-често и така изхвърляте повече вредни вещества от организма си. Това е особено важно, ако сте от хората, които обичат да пийват няколко чашки повече или се отпускате и пушите по време на партитата на плажа.

Сигурни сме, че мисълта за едно ледено мохито на плажа ви изкушава повече от чаша топъл черен чай. Но пък нищо не ви пречи да експериментирайте. Пробвайте различни видове чай – черен, зелен, бял. Научете се да не слагате в тях захар и лимон. Скоро ще започнете да различавате специфичните им вкусове и ще се радвате на цял нов свят от усещания. А и ще се разпишете с поне нещо здравословно сред поредицата от летни купони и удоволствия.

Прочетете още:

 

Чай през лятото


Почистете лицето си с чай
Любовни чайове
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top