Защо баба и дядо

обичат различно от мама и тате

Баба и дядо? Някой, който много ви е обичал – безусловно.

Бабата и дядото на вашите деца? Някой, който ги глези и проваля усилията ви да въдворите ред и дисциплина.

Вие сте баба и дядо? Благословено време, в което обичате безусловно, и това ви прави щастливи!

Вярно е, че всички сме различни и все пак – болшинството от бабите и дядовците са безкористно и безнадеждно влюбени във внуците си. И за тях, и за околните е ясно, че те ги обичат по различен начин от родителите им, различно от начина, по който са обичали собствените си деца.

Защо баба и дядо обичат различно от мама и тате

  • Те имат различна житейска роля и тя вече не включва самодоказване и самоутвърждаване, изграждане на авторитет. Всички други приоритети са отстъпили назад и внучето се оказва смисълът на живота им.
  • Не изпитват трудностите на родителството и отговорностите му – не отговарят пряко за възпитанието, дисциплинирането, обучението на детето, превръщането му в добър възрастен, дори за здравето му. Те имат достатъчно време да изслушват, да разказват истории, да играят, да угаждат, като получават удовлетворяващо удоволствие и не смятат, че това е грешно.
  • Баба и дядо са по-меки, по-спокойни, по-приемащи. Ролята им е да осигуряват безусловна обич, радост и максимална свобода. Добре е все пак това да става в рамките, очертани от родителите.
  • Стараят се повече да се свържат с децата, които не изпитват същата огромна зависимост от баба и дядо, като от родителите си. С една дума – трябва да спечелят любовта на малките. Затова намират време и търпение, стремят се да обръщат внимание и на най-дребните неща, които може да са досадни за мама и тате.
  • Получават втори шанс – да поправят грешките, които са допускали като строги и ангажирани родители. Показват открито любовта си и възхищението си от хлапетата. Не пестят топлотата и нежността, прощават, одобряват и приемат.

Внуците с добра връзка с баба и дядо са по-устойчиви психически, по-здрави и по-самоуверени. Чувстват се ценени заради самите себе си. По-добре общуват с различни хора и изграждат по-положително отношение към възрастните въобще. В същото време баба и дядо са по-жизнени, по-широко отворени към света и новостите от връстниците си, грижат се по-добре за здравето си и обикновено получават от внучето одобрението, което може никога да не дочакат от децата си.

Кого обичат бабите и дядовците повече – децата си или внуците си

Когато гледате как младото семейство идва на гости и баба и дядо се втурват да прегръщат и целуват малките, преди още да са казали „Добре дошли“ на мама и тате, ви се струва, че въпросът е излишен. Но той е некоректно зададен. Би трябвало да попитаме не „кого обичат повече“, а „дали пък не обичат различно“. Отговорът на този въпрос дава изследване на екип, воден от антрополога професор Джеймс Рилинг  от Emory University в Атланта, щата Джорджия, САЩ.

Те изследвали мозъците на 50 жени с поне едно биологично внуче на възраст между 3 и 12 години. Когато дамите гледали снимка на внучето си, се активирали зони в мозъка им, свързани с емоционалната емпатия. Това означава, че те усещат и преживяват емоциите на детето – радост, тъга, болка.

В същото време, когато гледали снимка на порасналите си деца, се активирали зоните на когнитивната емпатия. Ще рече – разбирали на познавателно ниво какво изпитват те и защо го изпитват, но не го преживявали заедно с тях.

Затова не се сърдете, когато бабите сякаш виждат само внуците си. Те просто не могат другояче.

Прочетете още:
„4 годишното дете – постижения и трудности“

„Детето ви няма 3 години – старайте се да не го забравяте“
„Родител или приятел – от кого се нуждае детето ви“
„Говорим ли на един език с децата си“

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top