Защита от слънцето за най-малките

– какво трябва да знаем?

Слънцето е изключително важно за здравето на бебето. Освен че осигурява производството на витамин D, то действа благотворно на кожата, като я заздравява и активира нейната пигментната самозащита. Стимулира синтеза на мелатонин и така съдейства за пълноценния му сън. Има антибактериално действие и подобрява настроението на малчо.
Защо тогава да пазите бебето от слънцето?
Бебешката кожа е изключително деликатна и с недоизградена самозащита, поради което тя лесно се уврежда от неблагоприятни външни фактори. Затова е изключително важно да я опазите от слънчеви изгаряния и вредните влияния на UVA и UVB лъчите. Всъщност – въпросът съвсем не опира само до слънчевите изгаряния. Медицината вече познава между 20 и 30 болести, които се активират при предозиране на излагането на слънце и някои от тях са с много лоша прогноза.
Не оставяйте детето под годинка голо на слънцето
Най-добре е навън бебетата до 1 годинка да бъдат облечени в светли свободни дрехи от памук или лен – особено преди да навършат поне 6 месеца. Шапката с широка периферия е задължителна. За кратко на директно слънце можете да оставяте голички само крачетата и ръчичките.
Важно е да го пазите не само от лъчите, но и от прегряване. До него се стига много лесно, поради несъвършената терморегулация на малките. В комбинация с бързото дехидратиране безоблачният слънчев летен ден може да се окаже изпълнен с притеснения и негативни преживявания.
sun_protection1
Слънцезащитните продукти
Вредно е не само директното излагане на слънце. Слънчевата радиация безпрепятствено ви облъчва, когато сте под чадъра, или когато е облачно. UV лъчите преминават и през стъклото. Затова слънцезащитни продукти са ви необходими не само когато сте на плажа или край басейна, но и на улицата и в парка.
Консултирайте се с лекаря, какво е подходящо за възрастта и кожата на детето ви. Имайте предвид, че SPF е важен фактор при избора, но не е единственият. Необходимо е фотозащитният продукт да има филтри за предпазване от ултравиолетовите лъчи. Задължително е да включва овлажняващи, подхранващи и защитни съставки (витамини, натурални масла, пантенол). Добрите производители вграждат и специални биоактивни комплекси, активиращи собствените защитни сили на кожата на клетъчно ниво.
Четете етикетите и избягвайте съставки като парабени, октокрилен, алкохол и аромати. Затова пък нека съответният продукт да е дерматологично тестван под педиатричен контрол, хипоалергенен, фотоустойчив. Дори когато е написано, че той е водоустойчив, по-добре намазвайте детето всеки път след намокряне. И помнете, че SPF 50 не означава пълна защита на открито слънце за 50 минути. По-добре се старайте съкровището ви да стои на сянка.
Не забравяйте продуктите за след слънце
Когато сте на плажа и денят е слънчев и горещ, кожата на бебето може да покаже признаци на изгаряне, независимо от положените от вас грижи. За такива случаи си осигурете специализирани млека, кремове и лосиони, които бързо ще успокоят и хидратират детската кожа и ще минимизират нежеланите последици и дискомфорта на съкровището ви.
Превърнете използването на слънцезащитните продукти в навик – за вас и за бебчо. Това ще ви гарантира по-спокойно лято.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top