Ягодите са един от най-одумваните продукти в детското меню. Те са с високо съдържание на въглехидрати и витамин C. На латински името им е Frageria “благоухание“. За съжаление, въпреки уханието и вкуса, тези великолепни плодове са същевременно силно алергизиращи. Вероятно това се дължи на плесените по повърхността, докато зреят. Тогава – да се включват ли в менюто, питат често майките.
И ние веднага им отговаряме – да – стига мъникът да е духнал първата свещичка на тортата.
Най-внимателни трябва да са родителите с наследствена обремененост по отношение на алергиите. В тези случаи и децата им ще са предразположени към алергични реакции. Независимо от това съветът на някои диетолози е ягодите да бъдат включвани – внимателно – в детското меню, след първата годинка. По това време то вече ще е захранено с почти всички зеленчуци и плодове (без цитрусовите) и се смята, че рискът от алергия е минимален.
Започва се с половин ягода, защото силата на алергичната реакция зависи и от количеството изядени ягоди. Тя се включва в менюто, като в следващите дни „дозата“ постепенно се увеличава. Някои специалисти препоръчват ягодата да се въвежда в менюто до обяд, защото евентуална алергична реакция би била по-малко стресираща за родителите в светлата част на деня. Просто вечер и лекото кашляне на малкото звучи като… бронхиална астма.
Ако все пак реакция се получи, потърсете педиатъра си – незабавно! Най-често се получават сърбящи кожни обриви. Детето може да се оплаче и от болки в стомаха, повръщане и да получи разстройство.
Лечението се провежда с противоалергични медикаменти, хранителна диета с изключване на всички алергизиращи храни до пълното отзвучаване на симптомите.
Въпреки страха от алергия, не бива да лишавате детето от тъй ценен плод като ягодата:
- Те са лечебно средство при обща слабост и анемия.
- Спомагат за изхвърлянето на натрупаните в организма токсини.
- Съдържат витамин P, който е важен за мускулите.
- Богати са на пектин, полезен при запек и стомашно-чревни заболявания.
- Имат противомикробно действие спрямо причинителите на чревни инфекции.
- Възбуждат апетита, поради което са особено подходящи за менюто на злоядите деца.
- Изключително богати са на витамин C – по съдържание на този витамин те отстъпват само на касиса.
Отпразнували сте рождения ден на мъника в прекрасна торта? Е, скоро можете да приготвите най-хубавата торта: от ягоди. Ако всичко е наред, включвайте този полезен плод поне 3 пъти в седмицата!
Ако вече са ви се дояли ягоди, ето една бърза рецепта:
Ягодова торта с бишкоти
Продукти: 300 г ягоди (и 50 г за украса), 2 кофички изцедено кисело мляко, 1 ч. ч. пудра захар, 400 г бишкоти
Приготвяне: Разбийте ягодите, киселото мляко и захарта в блендер. Подредете в чиния първия ред от бишкотите и го покрийте с 1/2 от крема. Наредете и останалите бишкоти и залейте с останалия крем. Украсете с оставените за целта ягоди.