Затлъстяване при децата

– как да ги предпазим

Все повече деца страдат от затлъстяване. Вашето не прави изключение и се успокоявате, че в пубертета нещата ще се променят, хлапето ще израсне и наднорменото тегло ще остане в миналото? По-добре не чакайте да видите дали ще стане така, а вземете мерки навреме.

Какви са последиците от затлъстяването при децата 

Висок холестерол и високо кръвно налягане.

Повишен риск от сърдечни заболявания и диабет.

Проблеми с костите.

Чести обриви, гъбични инфекции и акне.

Ниско самочувствие, ниска самооценка, депресия, проблеми в общуването.

Не искате нито едно от тези неща за вашето дете, нали?

 деца - затлъстяване 2

Какви са причините за затлъстяване при децата

Най-честите причини са неправилното хранене и ниската физическа активност.

Наследствената предразположеност към затлъстяване също допринася за килограмите в повече. Но не е задължително детето ви да качи килограми, ако е генетично предразположено, стига да се движи достатъчно и да се храни правилно.

Рядко други заболявания са причина за затлъстяването. Но винаги можете да се посъветвате с лекар, който да прегледа детето, да му пусне кръвни изследвания и да види имате ли основание за тревога.

Как се определя дали едно дете е с наднормено тегло

Като го водите редовно на преглед. Лекарят мери колко тежи и колко е високо. После проверява дали получените стойности отговарят на стандартите за дете на съответната възраст.

Какво да правя, ако детето е с наднормено тегло или как да го предпазя от затлъстяване

И като превенция и като действия, когато хлапето вече е с наднормено тегло, трябва да действате по посока промяна на хранителните навици и по-висока хранителна активност.

1. Променете менюто и хранителните навици на цялото семейство. Много е важно детето да получава пример и подкрепа. Спрете да хапвате чипс, вафли и бонбони.

Включете в основните хранения повече зеленчуци, мляко и млечни продукти и намалете бялото брашно, сладкишите, преработените храни.

Вместо да пиете газирано, започнете да си правите домашна лимонада с прясно изцедени лимони и джинджифил.

2. Спортувайте всички заедно. Ако спортовете не са ви сила, то правете семейни разходки, карайте колело, ходете на плуване. Отново – детето трябва да вижда вашия пример.

3. Намалете часовете, които детето прекарва пред компютъра и телевизора. Настоявайте да излиза, да си играе. Запишете го на катерене, танци, бойни изкуства, езда, научете го да кара кънки. Позволете на хлапето да експериментира, докато намери тези физически занимания, които му пасват.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top