Задържане на вода – как да се справя с проблема

как да се справя с проблема?

Забелязвате, че напоследък сте подпухнали, подути, чувствате се дискомфортно и си мислите какво не е наред и как да отслабнете. Честно казано, ако сте подпухнали и подути, проблемът не е в килограмите, а в задържането на вода в организма.

Какви са причините за задържането на вода

  • неправилно хранене;
  • твърде дългото стоене прав;
  • хормони;
  • някои определени лекарства (антидепресанти, болкоуспокояващи, противовъзпалителни, медикаменти за химиотерапия, etc.)
  • проблеми с вените, бъбреците, сърцето.

Какви мерки да вземете, за да се справите с проблема

Променете диетата си. Салам, чипс, консерви, сандвичи от заведения за бързо хранене – преработените храни съдържат твърде много натрий (в мононатриевия глутамат и други съставки) и ако прекалявате с тях, организмът ви задържа прекомерно количество вода. Ако готвите с твърде много сол, също. Спрете да се храните с полуфабрикати, намалете употребата на сол, избягвайте безалкохолните напитки. Задържане на вода в организма може да има и при недостиг на протеини или на витамин В1. Наблегнете на храни, богати на протеини, плодове и зеленчуци.

задържане на водаПийте повече вода. По този начин се хидратирате и организмът ви не задържа излишни запаси от вода, ускорявате метаболизма си, уринирате по-често, изпотявате се повече и така всички изхвърляте излишните течности.

Раздвижвайте се често. Работата ви изисква да сте през цялото време на крака или да стоите на едно място? Осигурете си моменти на почивка, в които можете да вдигнете краката си нависоко и се раздвижвайте, за да не отичат и да не се подуват глезените ви.

Изчакайте няколко дни и задържането на вода ще премине

Това, в случай, че сте жена и идва време за месечния ви цикъл. Няколко дни преди него е нормално да се чувствате подута и подпухнала, но това ще премине бързо. Ако пиете противозачатъчни или сте на хормоналнозаместителна терапия, също е възможно да задържате повече вода, посъветвайте се с лекаря си какво можете да предприемете.

Консултирайте се с лекар

Ако вземете всички, изброени по-горе мерки, и все още сте подути и подпухнали, най-добре е да се консултирате с лекар. Задържането на вода в организма може да е симптом на сериозно заболяване.

В случай, че се окаже, че не е, то лекарят може да ви предпише диуретик или да обсъдите приема на хранителна добавка, която ще ви помогне да се отървете от излишните течности. Такава например е 3Chenes анти-вода. Таблетките съдържат екстракт от копър, ливадник, кимион, гуарана, глухарче и златник, а също и кофеин. Той действа диуретично, подпомага изхвърлянето на излишните количества натрий и намалява чувството на тежест в краката.

Има решение на проблема ви, само трябва да го потърсите.

Прочетете още:

Защо да пия топъл чай през лятото


Справяне с хормоналния дисбаланс
Хранителен режим и плуване

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top