Жълт кантарион

- ползи

Жълтият кантарион е една от многото ни вълшебни билки с впечатляващи ползи за общото ни здраве. Въпреки, че често се подценява или забравя за това българско и натурално лекарство, то е способно да пребори много сериозни проблеми със здравето. Жълтият кантарион ни предоставя био средство за преодоляване на болести без участието на инвазивни лекарства пълни със странични ефекти, отслабващи организма ни. Чайовете и тинктурите от жълт кантарион подсилват тялото ни и могат да се използват и профилактично за добро здраве, както и за удоволствие от аромата.

В какво конкретно се проявяват специалните качества на жълтия кантарион в сравнение с други билки ще разберем сега. 

За жълтия кантарион

В жълтият кантарион се съдържат редица вещества, които въздействат на мозъчната функция и обмяна на вещества. Хиперицинът е сред най-важните съставки в билката. Той влияе върху пренасянето на нервните импулси в мозъка. Поради тези вещества се счита, че жълтият кантарион има полезно действие за мозъка и за психиката ни. Откриват се ползи от нея за настроението и за лечението на депресия и мигрени. Други ползи от билката включват лечебните ѝ свойства над бъбреците, стомаха, черния дроб и дори кожата.

Употреба

Имаме няколко начина да се възползваме от свойствата на вълшебната билка, жълт кантарион. Най-достъпната и често срещана е чрез чай. Чаят от жълт кантарион след хранене може да помогне за пълноценната почивка на организма ни след дълъг ден. С лечебна цел, чай от жълт кантарион може да се пие и по три пъти дневно.

Тинктурата е друг популчрен вариант за приемане на билката. Тинктурата представлява алкохолен извлек от растението с цел свойствата му да се запазят и подсилят. Тинктурите от жълт кантарион са с по-силно действие от чая и се препоръчват за чревни заболявания или бронхит. За лечение на вътрешни инфекции се вземат дневно 2-3 пъти към основното ядене 8-10 капки от неразредената тинктура.

Помага на психиката

Главната полза от вълшебната българска билка е натуралния ѝ успокояващ ефект върху психиката ни. Жълтият кантарион е несравнимо средство за отнемане на стреса и напрежението. Той помага за спокоен и пълноценен сън, както и за премахване на мигрени и главоболие. Чаят от жълт кантарион ни прави по-щастливи и се използва за лечение на депресия, както и на тревожно психично разстройство.

Лекува стомаха и бъбреците

Жълтият кантарион е силно лечебно средство за проблеми в стомаха и бъбреците. То се счита, че лекува редица стомашни заболявания и е подходящо лечебно средство за деца, които не бива да използват твърде силни фармацевтични лекарства. Чаят от жълт кантарион успокоява болката и възпалението в стомаха и се използва предимно срещу гастрит, язва, гадене, колики и диария.
Силното антиоксидантно и прочистващо действие на жълтия кантарион е изключителен помощник и при болезнени проблеми при бъбреците. Билката разгражда по-бързо камъните в бъбреците и успокоява възпаленията на пикочния мехур.

Антивъзпалително действие и ползи за кожата

Жълтият кантарион се смята, че помага за редица кожни проблеми. Акнето е препятствие, с което се сблъскват много млади хора, както и възрастни. Билката жълт кантарион предлага био лечение, което може значително да ни помогне. Използвайте етерично масло от жълт кантарион за да облекчите появите на акне и да излекувате кожата. Антивъзпалителното действие на билката я прави и много подходяща за заздравяване на ранички и кожни възпаления.

Прочетете още:
Лечебните цветя
Лайката
Джинджифилът

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top