Маслото от това растение има антимикробни свойства и не позволява развитието...

Жожоба (Simmodsia chinensis) е многогодишен дървесен храст, виреещ предимно в пустинните райони на Югозападна Америка и Северозападно Мексико. В миналото американците са лекували рани с маслото от жожоба. Днес то се използва най-често с козметични цели. Ако погледнете опаковките на кремовете и лосионите за лице, които имате в къщи, ще видите, че поне 2 от 4 са с жожоба.

Маслото от това растение има антимикробни свойства и не позволява развитието на бактериални и гъбични микроби. Съставът му прилича на състава на себума, затова се абсорбира лесно и дори дамите с най-чувствителна кожа рядко могат да направят алергична реакция.

От какво се състои маслото от жожоба всъщност? От течни восъчни естери, които се съдържат и в естествения човешки себум, действат като естествен овлажнител за кожата и създават защитен филм между нея и замърсителите от околната среда.

Маслото от жожоба пречи на кожата да се омазни прекалено и е много ефикасно, когато става въпрос за лечение на акне. То съдържа важни хранителни вещества като витамин Е, В комплекс и минерали като силиций, мед, хром и цинк. Способността му да унищожава гъбичките и бактериите идва и от съдържанието на йод. Неговите противовъзпалителни свойства го правят много подходящо за употреба при зачервявания на кожата и дерматит. Ако устните ви са напукани от студ или силно слънце, търсете си овлажнител, който съдържа масло от жожоба. Мигновено ще усетите облекчение.

Освен за почистване, хидратиране и защита на лицето, то се използва и в козметичните продукти за коса. Защитава косъма и го прави здрав и лъскав. Ако сложите няколко капки от него върху гребена, няма да имате никакъв проблем с разресването на мократа си коса. Можете да нанасяте маслото от жожоба директно върху кожата си и да си правите маски за коса, придружени с масажи.

Скептични сте? Струва ви се, че става за твърде много неща? Обърнете внимание на състава на продуктите, които ползвате и са ви полезни. Изпробвайте маслото от жожоба и се убедете сами в чудодейния му ефект, ако до сега не сте го забелязали.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top