Животът на 50

- радвайте му се!

На колко години сте? Наближавате 50? Или вече сте ги прехвърлили? Може би сте още далече от тях, но изпадате в паника, при мисълта, че рано или късно ще дойдат? Всъщност – животът не свършва на 50. Как ще преживеете следващите 20-30 години зависи най-вече  от вас самите.

Предимствата на зрялата възраст

Несигурността и неувереността, изтощителното напрежение да отговорите на всички очаквания, да се справите с всичко и да огреете навсякъде, характерни за младите години, са отминали. Наясно сте какво можете, кои са силните и слабите ви страни. Реализирали сте професионалните си амбиции. Срещите и разделите са ви научили кое си струва и кое – не. Не се стремите да ви харесват и одобряват на всяка цена. Децата са отраснали, може би дори не живеят вече с вас.

Преоценили сте приоритетите и възможностите си. Знаете какво искате за себе си оттук нататък и как да го постигнете.

50-те са новите 30

Фразата става все по-популярна. Вероятно се използва с доброто намерение да успокои и насърчи хората, които се страхуват от остаряването. Но всъщност – тя не казва цялата истина.

Днешните 50 годишни жени и мъже изглеждат много по-млади от родителите си на тази възраст. Съвсем не е нужно да се дават примери с холивудските звезди. Сравнете своята снимка с тази на майка си или на баща си на 50. Не е рядкост поддържаните дами и господа да изглеждат по-добре от немърливите, напълнели и размъкнати млади хора. Колкото по-грижливи сте били към себе си до този момент, толкова повече младеете сега. Лекарите дори твърдят, че спортувалите 50-60 годишни имат по-добри жизнени показатели от неспортувалите 35-40 годишни.

Независимо от всичко на тези години в организма настъпват генерални промени, на които задължително трябва да обърнете внимание.

Специфики на 50-те

Около тази възраст идва климактериумът. Той е характерен не само за жените, но и за мъжете. Означава, че човек излиза от репродуктивна възраст. И при двата пола намалява драстично производството на полови хормони. То е съпроводено с промени в либидото и сексуалната потентност, повишава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, намаляване на костното вещество. Теглото е с тенденция към покачване. Фигурата се променя. Белезите на стареене са явни – особено по кожата на лицето, шията, ръцете. С годините отслабват функциите на всички вътрешни органи, включително мозъкът.

Да, всички това не звучи утешително, но е естествено за човешкия организъм и при някои хора се случва на доста по-млади години. Колкото по-скоро приемете възрастта си и промените, свързани с нея, толкова по-добре ще се справите с тях.

Какво е нужно, за да се чувствате добре след 50-те?

  • Балансирано хранене с оглед потребностите на зрелия организъм, което ще ви осигури необходимите хранителни вещества с оптимален прием на калории, без прехранване и лишения.
  • Адекватна физическа активност, отразяваща се благотворно не само на ставите и мускулите, но и на дихателната система, на кръвообращението и сърцето, на работата на мозъка и нервната система.
  • Редовна медицинска консултация и профилактични прегледи.
  • Подходящи хранителни добавки – витамини, минерали, биоактивни вещества, подкрепящи функциите на различните органи и системи.
  • Козметика, предназначена за специфичните потребности на вашата кожа.

Пътувайте, забавлявайте се, общувайте с приятели. Правете нещата, които винаги сте искали, но все не е имало време. Отдайте се на хобито си, превърнете го в бизнес! Животът не свършва на 50. Как ще живеете след тях, зависи от вас!

Прочетете още:

„Менопауза“

„Грижа за кожата и косата на 50+“

„Превенция на остеопороза“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top