Животните от чисти породи

- предимства и недостатъци

Искате да си вземете кученце, ама чисто! Не искате мелез! Чудесно! А какво друго знаете за чистите породи животни освен това, как изглеждат?

Породистите животни са признак на социален статус. Те струват скъпо и се показват по изложби. Но едва ли това може да е най-важният мотив за избор на домашен любимец, който се превръща в член на семейството и се отглежда с години. Защото чистите породи си имат определени предимства, но те са подплатени и с ред недостатъци, за които сякаш се говори малко, или почти не се говори.

Какви са предимствата на животното от чиста порода

  • Имате доста точна представа как ще изглежда породистият ви любимец, когато достигне зрелостта си – ръст, килограми, осанка, дължина, гъстота и мекота на козината, окраска, форма на ушите – изправени или клепнали и т. н.
  • Сравнително достоверно може да се предскаже характерът, темпераментът и способностите на кучето или котката – дружелюбност към хората, животните от други видове и от собствения вид, мудност или свръхактивност, податливост на дресировка, способност за учене и др. Не бива да се пропуска обаче, че доста съществена част от индивидуалното поведение на всяко отделно животно се формира от средата и обучението през целия му живот.
  • Наследствено поведение – способност за извършване на определени дейности. Някои породи кучета са създадени за пазачи и пастири на овце и по-едър добитък, други – за охрана и изпълнение на полицейски задачи, за теглене на шейни, за ловуване под земята и т. н.

Недостатъци на животните от чисти породи

  • Външността и поведението им са наистина типични, но все пак не гарантирани. Има вероятност дори чистокръвното животно с порастването да прояви отклонения от породата. Имайте го предвид, ако типичният екстериор и поведение са много важни за вас.
  • Работното куче, селекционирано за извършване на определени дейности, има много енергия; силно чувство за автономност и независимост; силно желание да върши нещата, за които е създадено – примерно копае дупки, бяга, за да плува, пази ожесточено територията на стопанина си и всичко негово. Често проявява агресивност към други видове животни и кучета, дори към хора. Определено едночасовата разходка дневно няма да му е достатъчна. То не е създадено да лежи в краката ви на дивана.
  • В името на чистотата често се жертва здравето на поколението. При използването за разплод на братя и сестри, родители и потомство заедно с подчертаването на желаните черти на външността, се засилва ролята на гени, определящи един или друг здравословен проблем. Дори и да не се допуска инбриндинг, подсилването на определени ефектни черти на породата винаги означава толериране на едни гени, за сметка на други и завишен риск от болести.

Отглеждала съм снежно бял котарак с едно синьо и едно зелено око, който беше тотално глух. Проблемите могат да засягат костите и ставите, слуха и зрението, сърдечносъдовата и ендокринната система, бъбреците и черния дроб, храносмилането. Някои породи страдат от епилепсия, проблемно кръвосъсирване, рак и др.

Недостатъци, произтичащи от лошия избор на бъдещия собственик

Когато при избора на домашен любимец се водите единствено от желанието за чистота на породата и характерния външен вид, може да пропуснете, че животното е доста повече – цял комплекс от качества и свойства. И някои от тях могат да са напълно неприемливи за вас. Тогава съжителството вероятно ще се окаже мъчение и за двете страни:

  • Едрото куче има нужда от повече пространство за обитаване и от още повече – за изразходване на енергията – тичане, игра, разходки.
  • Дребните кучета не държат на студ, лесно се разболяват, крехки са, нападат без страх по-едрите, които могат да ги убият с едно движение и очите ви трябва да са все в тях.
  • Кучетата и котките с дълъг косъм са много приятни за гушкане, но искат постоянни грижи – ресане, подстригване, чистене на безкрайните косми вкъщи и т. н., и т. н.

Не си купувайте животно от чиста порода, само защото можете. Те често са по-трудни за гледане от смесените. Премислете добре, какво точно искате и какво е важно за вас!

Прочетете още:
„Възпитанието на кучето – ще се справите ли“

„С куче и котка – у дома“
„Котката – подготовка на семейството“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top