Женското здраве

- специфика
Женското здраве

Каква е спецификата на женското здраве?

Спецификата на женското здраве се определя от спецификите на женския организъм, произтичащи от репродуктивните му функции. Всеки месец той преминава през пълен хормонален цикъл. И най-малките дисбаланси в този цикъл се отразяват на общото състояние и на целия живот на дамите, независимо дали те го осъзнават, или не. Вероятно вече си мислите за менструалния цикъл и усложненията, свързани с него, за бременността и раждането, безплодието, менопаузата и проблемите, които тя носи. Въпреки че репродуктивното здраве е много важно, то не изчерпва цялата проблематика, свързана с женското здраве като цяло.

При жените по различен начин се проявяват дори системни заболявания като сърдечносъдовите и диабетът. Те страдат по-често от депресия и тревожност, от възпаления на пикочните пътища. Сред тях е по-висока смъртността от инфаркт, а половопредаваните болести им причиняват по-големи вреди. През различните етапи на живота им на преден план излизат различни проблеми, свързани със здравето. Според здравните специалисти като най-опасни се очертават:

Сърдечните заболявания

Въпреки че се смятат за типично мъжки проблем, те поразяват мъжете и жените почти по равно. За жалост лекарите твърдят, че едва около половината от дамите осъзнават сърдечните заболявания като най-сериозния риск за здравето си. Освен това протичането им по различен начин от този при мъжете често причинява грешки в диагнозата и в медицинските грижи.

Макар че намаляването на женските полови хормони с менопаузата рязко повишава риска от сърдечносъдови заболявания, застрашени са всички възрасти. Само съчетанието от противозачатъчни и тютюнопушене увеличава опасността за здравето на женското сърце с 20%.

Признаците за настъпване на инфаркт при дамите са различни. По-малко от половината ще изпитат смазваща болка в гърдите. Симптомите по-често са неясни и включват:

  • замаяност
  • задух
  • гадене и/или повръщане
  • болка в гърба или челюстта, в горната част на корема или в долната част на гърдите
  • силна умора и други

При мъжете за основни рискови фактори за инфаркта се смятат високото кръвно и холестеролът, но не и диабетът, докато при жените той повишава риска значително.

Онкологични заболявания

Най-характерни са ракът на гърдата – особено агресивното онкологично заболяване, засягащо най-вече жените, също ракът на яйчниците и на маточната шийка. Последните две състояния предизвикват сходна болка, но ракът на шийката на матката причинява секреция и болка по време на полов акт. Той се открива дори в ранните си стадии с цитонамазка. Вече има и ваксина срещу него. Но женското здраве е застрашено и от много други видове рак.

Депресия и тревожност

В много голяма степен женското психично здраве е зависимо от хормоналния баланс. Най-често тревожността и депресивните разстройства се предизвикат от естествените колебания на хормоните в определени моменти от живота. Могат да са свързани с предменструалния синдром. Следродилната депресия и депресията при прехода към менопаузата също са обичайни. Депресивните състояния се развиват още под натиска на стреса и прекомерните отговорности, с които жените се нагърбват, както и при невъзможност да отговорят на очакванията на околните и на собствените си очаквания.

Остеопороза

Грижата за женските кости трябва да започне още в ранна детска възраст. Тя включва балансирано хранене, много движение, въздържане от алкохол и цигари, поддържане на оптимално тегло. Въпреки че състоянието на костите не може да бъде възстановено, възможно е прогресията на болестта да бъде забавена чрез следването на индивидуална оздравителна програма. В нея обичайно влизат промени в начина на живот, специализирани хранителни добавки, медикаменти с рецепта.

Женското здраве - специфики

Хранителните добавки и женското здраве

С възрастта заедно с промените в организма се променят и проблемите на женското здраве. Въпреки това балансираният, разумен начин на живот, физическата активност и здравословното хранене снижават значително здравните рискове и ви позволяват да живеете пълноценно и удовлетворяващо.

На моменти се налага да допълвате храненето си с витамини, минерали и биоактивни съставки. Те са различни според жизнения етап на който се намирате и специфичните потребности на организма ви в този момент. Най-често са предназначени за:

Заповядайте на befit.bg! При нас ще откриете формули, подходящи за потребностите и възрастта ви.

Прочетете още:
Калориите – важно е от каква храна идват
Здраве за сърцето и кръвоносните съдове
Защо толкова много жени страдат от хормонален дисбаланс?

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top